Licht op de stoep waarschuwt smartphonegebruiker
Starend op je smartphone over straat lopen – levensgevaarlijk. Daarom waarschuwt Bodegraven sinds dinsdag telefoonverslaafden op een gevaarlijk kruispunt in de stad. Niet alleen de verkeerslichten, maar ook rode en groene lichtlijnen in de stoep laten daar zien of je mag oversteken.
Het kruispunt van de Goudseweg en de Vrije Nesse is druk, vertelt Dolf Roodenburg van de gemeente Bodegraven. Om het veiliger te maken voor overstekende voetgangers, heeft het Bodegraafse bedrijf HIG Traffic Systems bij wijze van proef een serie ledlampjes in het trottoir aangebracht. De lichtstrip is gelijkgeschakeld met het verkeerslicht en moet de aandacht van de naar beneden kijkende telefoongebruiker vangen.
„Eigenlijk moet je zulke maatregelen niet willen”, erkent Roodenburg volmondig. „Maar dat geldt voor heel veel verkeersmaatregelen.” Hij ziet de LED-strip –nu nog een experiment– als een extra service. Mogelijk volgen later lichtstrips op fietspaden.
Veilig Verkeer Nederland is niet blij met de aanpak. Bodegraven beloont volgens de organisatie verkeerd gedrag. „Hiermee moedig je telefoongebruikers aan en faciliteer je dat ze op hun mobiel kunnen kijken”, licht woordvoerder José de Jong toe. „Wij willen het verkeer juist veiliger maken door zulk gedrag te veranderen.”
Roodenburg benadrukt dat Bodegraven smartphonegebruik in het verkeer helemaal niet wil stimuleren. „Dat mensen al kijkend op hun mobiel oversteken, gebeurt gewoon. Wij anticiperen er alleen op. Ik geloof niet dat mensen nu eerder op smartphone kijken.”
Volgens De Jong ligt een oplossing eerder in het besef hoe gevaarlijk telefoongebruik in het verkeer is. Toch zal het niemand onbekend zijn dat je al append, twitterend en facebookend minder alert op je omgeving bent en dus minder snel reageert. Helpt voorlichting dan wel voldoende? De Jong: „Ik verwacht dat gedrag verandert als we het gevaar blijven benadrukken. Dat was ook het geval met alcohol achter het stuur: iedereen wist dat het gevaarlijk is, maar weinig drinken voordat je in de auto stapt is steeds meer de norm geworden. Wie in een groep de verantwoordelijkheid neemt om niet te drinken, krijgt waardering. Twintig jaar geleden was dat echt niet stoer.”