Binnenland

Eis: vijf jaar cel voor „wonderbelegger”

Wegens oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte is dinsdag tegen de 52-jarige ‘wonderbelegger’ Rob van den B. uit Eindhoven vijf jaar celstraf geëist. Van den B. belegde met mooie praatjes en grote beloften zonder vergunning miljoenen voor vrienden en kennissen, aldus officier van justitie Ria Huisman dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch. Grote bedragen werden volgens haar in rap tempo op de beurs verspeeld en meer dan 3 miljoen euro van de inleg gebruikte de verdachte voor privé-uitgaven en een luxe levensstijl.

ANP
14 February 2017 14:17Gewijzigd op 16 November 2020 09:48

Rob van den B. kreeg in totaal meer dan 9 miljoen euro toevertrouwd. Ongeveer de helft werd belegd. De verdachte presenteerde zich als een succesvol belegger en loog over zijn ervaring en expertise. De gegarandeerde rendementen waren niet realistisch, oordeelde de aanklager. Er werd slechts zeer sporadisch winst geboekt. Huisman: „Alle inleggers zijn op het verkeerde been gezet.”

Een Zwitserse belegger verloor meer dan 4 miljoen euro. Hij raakte daardoor in een diepe depressie en deed een zelfmoordpoging. Andere slachtoffers verloren al hun zuur verdiende spaargeld.

Geld van tientallen inleggers werd volgens de verdenking gebruikt voor de aankoop van onroerend goed, om te investeren in een discotheek en bijvoorbeeld ook om exclusieve auto’s te kopen. Bij de FIOD gaf de verdachte toe dat hij niet helemaal eerlijk was geweest.

Vragen van de rechter weigerde Van den B. dinsdag te beantwoorden. De verdachte liet het bij een voorgelezen verklaring. Hij vertelde dat hij met zijn beleggingsclub uitgroeide tot de grootste klant van onlinebroker BinckBank. „Ik betaalde iedereen in het begin 2 procent rendement per maand maar begon zonder kwade opzet fouten te maken. Mijn klanten, vrienden zijn veel kwijt. Maar zelf ben ik ook alles kwijt door een uit de hand gelopen hobby”, doelde hij op zijn persoonlijke faillissement.

Zijn advocaat Arthur van der Biezen stelt dat de beleggers niet zijn opgelicht omdat ze bewust en in blind vertrouwen hun geld hebben gegeven. De raadsman weerspreekt bovendien dat de beloofde rendementen onhaalbaar waren. De rechter doet op 28 februari uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer