Binnenland

Bovag legt lijst van benzinedieven aan

Tankstations die zijn aangesloten bij de Bovag kunnen vanaf deze week kentekens van niet-betalers via een speciale website doorgeven aan de deurwaarder.

ANP
11 May 2004 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

De Bovag wil zo alvast een lijst van wanbetalers aanleggen, in afwachting van een aanpassing van de privacyregeling voor het kentekenregister. Dat heeft een woordvoerder van de Bovag maandag gezegd.

Erkende deurwaarders kunnen na de wijziging van de regeling beschikken over de naam- en adresgegevens van benzinedieven en de niet-betaalde rekening voor de tankstationhouders innen. Bij de Bovag zijn een kleine 2000 van de 4236 tankstations in Nederland aangesloten.

Via een link op de Bovag-site komen leden terecht bij de deurwaarder met wie de brancheorganisatie zakendoet. Pomphouders kunnen met een wachtwoord inloggen op een speciaal meldingsformulier, dat de Bovag in samenwerking met de politie heeft ontwikkeld. In de toekomst kan de deurwaarder via het kenteken van de benzinedief diens gegevens achterhalen en een incassoprocedure op gang brengen. Gaat het om een veelpleger, dan komt de politie eraan te pas en dient het meldingsformulier tevens als officiële aangifte.

Erkende deurwaarders zullen nog deze maand toegang krijgen tot het kentekenregister. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal eind deze week of begin volgende week daarover een mededeling staan in de Staatscourant. Daarna treedt de regeling zo snel mogelijk in werking. Dat is ruim vier maanden later dan voorzien, maar onder druk van het College Bescherming Persoonsgegevens is de regeling aangepast.

Tanken zonder te betalen is nog steeds de grootste vorm van criminaliteit waarmee pompstationhouders te maken krijgen. Uit onderzoek onder 425 pompstations die bij de Bovag zijn aangesloten, blijkt dat vorig jaar 71 procent van de tankstations bezoek heeft gehad van bestuurders die wegreden zonder te betalen. Gemiddeld kregen ze daar zeventien keer per jaar mee te maken. Diefstal van artikelen uit de winkel kwam bij 34 procent van de ondervraagden voor, met een gemiddelde van achttien keer per jaar.

Volgens een voorzichtige eerste schatting leed de tankstationbranche ongeveer 18 miljoen euro schade door diefstal, vernielingen en overvallen. Daarbij komt ook nog de niet te meten emotionele schade.

De Bovag is bezorgd over een nieuw fenomeen waar pompstations mee te maken krijgen: overvallertje spelen. Zes procent van de ondervraagde pomphouders kreeg vorig jaar met een overval te maken. Een groot deel daarvan werd gepleegd door jonge criminelen, die als een soort ontgroeningsritueel de opdracht krijgen een tankstation te beroven. De buit is vaak minimaal, maar de emotionele schade des te groter, aldus de Bovag-woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer