Dzjengis Khan heerst weer, nu in Soest
Heersen en veroveren deed hij, Dzjengis Khan, op grote schaal en niet bepaald zachtzinnig ook. De legendarische Mongoolse veldheer laat zich nu opnieuw gelden, een kleine acht eeuwen na zijn dood, in het Nationaal Militair Museum in Soest. Maar dan alleen door een grote tentoonstelling over zijn leven en tijd.
‘Genghis Khan, wereldveroveraar te paard’ heet de expositie die op 18 februari opent, want het museum hanteert voor de internationale uitstraling de Engelse spelling. Komende dinsdag moeten er in Soest meer dan tweehonderd museumstukken uit het Chinese Hohhot (Binnen-Mongolië) aankomen.
Daaronder zijn een met goud bekleed zadel uit de tijd van de hoofdpersoon en verder een zijden gewaad uit dezelfde periode, dat volgens conservator Jeroen Punt nog in uitstekende staat is door de droogte waarin het kledingstuk werd bewaard. Het dichtste uit de buurt van Dzjengis zelf is een stempel dat aan zijn dochter heeft toebehoord; van zijn eigen spullen is voor zover bekend niets bewaard en zijn graf is niet gevonden. De in Soest te exposeren objecten zouden nooit eerder buiten China te zien zijn geweest.
Met een leger van zo’n 100.000 ruiters stichtte Dzjenghis Khan een rijk van Mongolië tot aan de Donau, in oppervlakte het grootste in de wereldgeschiedenis. De tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum moet de bezoeker inzicht geven in de manier waarop dat rijk tot stand kwam en hoe Dzjengis dat met zijn krijgsmacht en militaire vernieuwingen voor elkaar bokste. „De strategie was briljant en zijn militairen waren meesters in het overleven, ze hadden weinig nodig en waren snel. Ze waren van oorsprong nomaden”, aldus Punt.
De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan cultuur en handel van de Mongolen. De geschiedenis van het Mongoolse rijk is spannender, rijker en belangrijker dan veel mensen weten, denken ze in Soest. Zo werd Dzjengis’ kleinzoon Kublai de eerste keizer van een verenigd China en zette hij een belangrijk handelsnetwerk op, aldus Punt.