Binnenland

Taxichauffeurs: beeldvorming Schiphol onjuist

Het verbod op het aanbieden van taxidiensten in en rond de terminal op Schiphol is onterecht. Dat bepleitte een groep van 61 taxichauffeurs donderdag in een kort geding bij de rechtbank in Haarlem. Ze vinden dat ze het recht hebben op de luchthaven te werken en stellen dat het negatieve beeld dat over hen wordt geschetst niet klopt.

ANP
2 February 2017 16:58Gewijzigd op 16 November 2020 09:44

De chauffeurs beschikken niet over de benodigde vergunning die hen toegang geeft tot de officiële standplaats op Schiphol. Ze vinden desondanks dat ze in hun recht staan om hun diensten aan te bieden, aangezien het gerechtshof in 2015 heeft geoordeeld dat elke taxichauffeur met vergunning klanten mag vervoeren op alle wegen die voor het openbaar vervoer zijn toegestaan.

Sindsdien is het aantal taxichauffeurs dat zijn diensten aanbiedt op Schiphol flink gegroeid. Met „desastreuze gevolgen”, aldus de advocaat van Schiphol die aangaf dat de chaos die vervolgens is ontstaan zeer schadelijk is voor de positie van Schiphol als internationale luchthaven. Reizigers vergelijken de aankomst op de luchthaven hierdoor met een derde wereldland, zei hij. Zowel bij Schiphol als de gemeente Haarlemmermeer komen voortdurend klachten binnen over de ronselaars, die zich schuldig zouden maken aan intimidatie, oplichting, belediging en bedreiging.

De gemeente Haarlemmermeer wil nu een einde maken aan de wanordelijkheden en heeft daarom de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. Wie in en rond de terminal taxidiensten aanbiedt, kan rekenen op boetes die kunnen oplopen tot 1500 euro. Het verbod zou eigenlijk maandag ingaan, maar is vanwege het kort geding nog even uitgesteld.

Het gaat naar schatting om zeker 144 overlastgevende aanbieders van taxidiensten, zei de advocate van de gemeente. Reeds getroffen maatregelen helpen niet, stelt ze. Schiphol heeft al zeven miljoen euro betaald om de overlast tegen te gaan, kosten die volgens de raadsman moeten worden doorberekend aan de gebruikers van de luchthaven.

De voorzieningenrechter in Haarlem noemde de zaak „te complex” om direct uitspraak te doen. Die volgt „zo snel mogelijk”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer