Principieel
De Kiesraad had vorige week voor de schrijver Maarten ’t Hart een tegenvaller in petto. Hij mag niet meedoen aan de verkiezing van het Europees Parlement. Hij stond op de lijst van de Partij voor de Dieren maar omdat hij geen legitimatiebewijs kon overleggen, heeft de Kiesraad hem geschrapt.
’t Hart bezit geen paspoort en ook geen rijbewijs. Naar zijn zeggen is hij een principieel tegenstander van dergelijke documenten. Aan zulke principes heeft de Kiesraad vanzelf geen boodschap.
De Partij voor de Dieren had nog voorgesteld ’t Hart een persoonlijk bezoek aan de Kiesraad te laten brengen zodat de leden van de raad met eigen ogen konden vaststellen dat hij het echt was. Dat is echter tegen de regels en had dus geen zin. In de wet staat namelijk dat iemand die mee wil doen aan verkiezingen een kopie van het legitimatiebewijs moet overleggen.
’t Hart heeft inmiddels aangekondigd dat hij bij de Raad van State in beroep gaat tegen de beslissing van de Kiesraad. Zo nodig gaat hij door tot aan het Europese Hof. Het gerucht ging nog dat ’t Hart wilde proberen zich met zijn bibliotheekpas te legitimeren, maar dat bleek ontsproten te zijn aan de dikke duim van een melige journalist.
Letterlijk
„Ik wil het hebben over de enquête van de grote regionale dagbladen. Op een aantal punten komt u daar positief uit; 51 procent zegt dat u intelligent bent en 66 procent vindt u degelijk”, zo stak journalist Ferry Mingelen vorige week van wal tijdens het wekelijkse tv-interview met premier Balkenende.
„Dat is een positief begin”, reageerde Balkenende. „Maar u heeft waarschijnlijk meer?”
Mingelen vervolgde: „U weet natuurlijk dat de rest wat minder positief is. Slechts 5 procent vindt u inspirerend en slechts 6 procent vindt u een sterke leider. U heeft dat gelezen. Krijgt u daar niet een ontzettend slechte bui van?”
Zo zou het gesprek volgens de website van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) begonnen zijn. Die site geeft de wekelijkse interviews steeds woordelijk weer. Dat wordt ook zo vermeld. „Letterlijke tekst, ongecorrigeerd”, zo wordt de weergave van het interview afgesloten.
De Volkskrant ontdekte echter dat er een zinnetje was weggelaten. Aan de constatering dat slechts 6 procent van de Nederlanders Balkenende een goede leider vindt, had Mingelen cynisch toegevoegd: „En dat is dan nog allemaal familie van u.”
Dat riekt uiteraard naar censuur. Toch is dat volgens de RVD niet het geval. De tekst op de site is slechts de zakelijke weergave van het gesprek. De vermelding „Letterlijke tekst, ongecorrigeerd” houdt niet in dat tekst compleet is, aldus de RVD.
Toch blijft er een luchtje aan de weergave zitten. Balkenende had -met recht en reden- op de toevoeging van de journalist kunnen zeggen: „Meneer Mingelen, als u er op uit bent om mij voor spot te zetten, laat ik u hier alleen achter. Goedenavond.” Zou Mingelens opmerking dan ook zijn weggelaten?
JvK
Kritiek
De enquête op het functioneren van Balkenende kwam vorige week ook ter sprake tijdens een VVD-avond in Utrecht. De discussieleider van de avond probeerde vice-premier Zalm uit zijn tent te lokken: „Balkenende krijgt kritiek, wat vindt u daarvan?”
Maar de vragensteller kreeg geen voet aan de grond bij de liberale voorman. Hij veegde in een paar zinnen alle kritiek van tafel: „Er wordt op vrijdag zeer zakelijk vergaderd. We zijn vaak al om drie uur klaar. Dat was vroeger heel anders. Ik verlang niet terug naar de tijd dat het kabinet in de nachtelijke uren bijeenkwam. Verder voeren we een goed beleid. Onlangs hebben we zelfs een aanvullend bezuinigingspakket aanvaard waarmee ik tevreden ben. Kortom, ik ben zeer te spreken over dit kabinet en over de samenwerking.”
Of Zalm bang is dat na deze kabinetsperiode CDA en PvdA samen gaan regeren? De minister van Financiën weet zeker van niet: „Deze partijen zullen niet snel een nieuwe coalitie vormen. De laatste besprekingen, vorig jaar rond deze tijd, hebben diepe wonden geslagen. Men haat elkaar.”
Stichting
Elke politieke partij heeft wel een stroming of stichting in haar gelederen die vindt dat hun geestverwanten die in de waan van de dag en met hun voeten in de politieke modder bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen, geen juiste koers varen. Het moet volgens hen vaak wat linkser, wat rechtlijniger, wat hoekiger, wat socialer en wat niet al.
Bij de meeste partijen zijn het de jongeren die vinden dat hun moederpartij bijsturing behoeft. Bij de SGP is dat anders. Daar gaat de jongerenorganisatie zonder veel problemen mee in het voetspoor van de staatkundig gereformeerde vaderen. De luis in de pels van de SGP is een aparte stichting. Daarin zitten naast een klein aantal jongeren, vooral veel ouderen. Het gaat om De Landelijke Stichting ter bevordering van de Staatkundig Gereformeerde Beginselen.
Deze stichting geeft het blad ”In het Spoor” uit, dat behalve geschiedkundige en politieke artikelen vermaningen bevat om vooral in het spoor van ds. Kersten en ds. Zandt te gaan. Getoetst aan de maatstaven die deze predikanten bij het bedrijven van politiek in hun tijd aanlegden, blijken verschillende SGP’ers vandaag de dag niet zuiver te zijn.
De invloed van de stichting op het beleid van de SGP is minimaal. De meeste gremia in de partij negeren haar alsof ze een soort Janmaat is. Om haar bekendheid te vergroten, gaat zij een serie brochures uitgeven over politieke en maatschappelijke onderwerpen. De eerste brochure, die onlangs verscheen, is een heruitgave van een boekje uit 1930 van Cornelis van Eijk, in leven ouderling van de vrije gereformeerde gemeente te Boskoop. In het werkje waarschuwt de auteur tegen het afsluiten van verzekeringen.
Hoewel De Landelijke Stichting ter bevordering van de Staatkundig Gereformeerde Beginselen maar enkele duizenden donateurs heeft, denken veel SGP’ers op onderdelen toch in haar lijn. Dat zal op 10 juni wel blijken. Ondanks alle oproepen van SGP-prominenten om vooral te gaan stemmen voor Europa, blijft een aanzienlijk deel van de achterban thuis. De stichting wil niets liever dan dat.
GV
Agenda
De Tweede Kamer is deze week nog op reces. De eerste vergaderdag staat gepland op dinsdag 18 mei.