Premier Rutte: Vloeken is volstrekt onnodig
„Soms moet je dus gewoon stevige woorden gebruiken”, vindt premier Mark Rutte, die met de uitdrukking „Pleur op!” veel stof deed opwaaien. Maar met echt vloeken heeft de minister-president moeite, vertelt hij in de Holy!, een glossy die de Bond tegen vloeken vrijdag uitgeeft ter gelegenheid van het eigen eeuwfeest.
„Waarom kies je nou die symbolen, woorden die voor een geloofsgroep hele grote waarde hebben? Dat voel ik, omdat ik zelf bij die groep hoor. Het is voor mij belangrijk! Ik ben dat zelf. Dan denk ik: waarom moet je nou die namen gebruiken in zo’n context? Zo onnadenkend. Het is allemaal zo volstrekt onnodig”, aldus de eerste minister in het blad.
De Bond tegen vloeken viert vrijdag in Amersfoort het honderdjarige bestaan. Maar na een eeuw strijd wordt er nog stevig gevloekt. Toch gaat de bond moedig door. „Ik vergelijk ons werk met dat van een vuilnisman. Die haalt het vuil op, terwijl hij weet dat er een week later weer een zak staat. Maar toch wil hij Nederland met zijn werk mooier en schoner maken”, zegt woordvoerder Frans de Koeijer.
Dat de meeste mensen die vloeken niet echt menen wat ze er op dat moment uitgooien, snappen ze bij de bond zelf ook wel. De club wil volgens eigen zeggen ook niet belerend zijn. „We willen vooral uitleggen wat een ander stoort en waarom.” Het gaat niet alleen over misbruik van Gods naam, maar bijvoorbeeld ook om het ongepast rondslingeren van een woord als kanker. Bij iemand die aan die ziekte lijkt, komt dat extra aan.
Dat uitleggen doet de bond onder meer per bus, waarmee ze door het land rijdt. Maar vrijdag is Amerfoort dus dè plek om te zijn voor de jarige organisatie. Hoogtepunt wordt een discussie tussen mensen die heel verschillend tegen vloeken aankijken, onder wie ds. Rikko Voorberg, die een pleidooi voert voor „hartgrondig vloeken”.
De bond kan bestaan dankzij 25.000 donateurs en bijdragen van kerken en enkele bedrijven. Ze draait op negen betaalde mensen.