RIVM adviseert duurzamer voedingspatroon
Wil Nederland voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs, dan moeten Nederlanders minder vlees en meer plantaardige producten gaan eten en minderen met frisdrank en alcohol. Ook zouden ze in zijn algemeenheid minder moeten eten. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen rapport over de Nederlandse eetgewoonten.
Een veranderend voedingspatroon, zoals het RIVM dat voorstaat, leidt niet alleen tot duurzamer eten, maar ook tot gezondere Nederlanders; minder obesitas en chronisch zieken. Tegelijkertijd worden de gezondheidsverschillen tussen burgers verkleind en wordt het voedsel ook veiliger. „De consumptie van minder vlees gaat immers samen met minder voedselinfecties bij mensen”, aldus het RIVM.
Het rapport ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ komt kort voor de Nationale Voedseltop die donderdag in Den Haag wordt gehouden. Daar moet een basis worden gelegd voor het nieuwe voedselbeleid in Nederland.
„Er bestaat een spanningsveld tussen abstracte doelstellingen op lange termijn van gezonder, duurzamer en veiliger eten en concrete keuzen in het dagelijks leven. Veel burgers en bedrijven vinden gezondheid en duurzaamheid belangrijk, maar in de winkel letten consumenten toch vooral op prijs en gemak. Bedrijven willen op hun beurt deze consument dienen en winst maken”, aldus het RIVM. Om hier een uitweg in te vinden, moet de overheid een actievere rol aannemen, vindt het RIVM.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is het op een aantal punten oneens met het RIVM. „Zo adviseert het RIVM om belasting te heffen op dierlijke producten. Een belasting op vlees zal niet de gewenste effecten hebben omdat de consumptie zal verschuiven naar goedkopere vleesproducten, waardoor de consumptie van (duurdere) producten met bovenwettelijke (dierenwelzijns)eisen terugloopt”, stelt de branchevereniging.