Binnenland

Bisdom Haarlem op de schop

De ongeveer 180 parochies in het bisdom Haarlem gaan samenwerken in ruim dertig regio’s. Die maatregel is niet alleen ingegeven door de krimp in het kerkelijk leven maar ook door de wens om beter te kunnen inspelen op de toenemende belangstelling voor spiritualiteit en zingeving in de samenleving.

ANP
7 May 2004 17:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

Dat zei bisschop Punt van Haarlem vrijdag bij de presentatie van de beleidsnota Nieuwe tijden, nieuwe wegen. Het uitgangspunt daarvan is dat de parochies niet langer alle onderdelen van het kerkelijk leven, zoals de wekelijkse eucharistieviering, geloofsonderricht en zorg voor mensen in nood, hoeven te bieden. Door een werkverdeling tussen de parochies biedt een regio wel het gehele scala.

Bij de regio’s, die gemiddeld 15.000 gelovigen omvatten, horen niet alleen parochies maar ook kerkelijke groepen van bijvoorbeeld jongeren, ouderen en migranten in het betreffende gebied. Punt benadrukte dat hij geen schaalvergroting beoogt die de druk op de toch al zwaar belaste priesters en parochies nog eens vergroot. De samenwerking in regio’s leidt volgens hem tot een meer efficiënte verdeling van mensen en middelen.

Op die manier komt ruimte vrij voor nieuwe initiatieven om bijvoorbeeld buitenkerkelijken aan te trekken die hunkeren naar zingeving en om de maatschappelijke rol van de kerk te versterken, hoopt de bisschop. Regio’s zijn daartoe volgens hem beter in staat dan de vaak zwaar belaste parochies.

Het bisdom telt op papier ruim een half miljoen rooms–katholieken. Het aantal meelevende gelovigen neemt echter nog steeds af. De kerk kampt volgens Punt vooral met de vergrijzing. De sterfte overtreft nog verre het aantal toetreders, dat trouwens de laatste jaren toeneemt. „De krimp als gevolg van kerkverlating is wel zo’n beetje voorbij", constateerde de bisschop. Het aantal priesters blijft tot zijn tevredenheid sinds enkele jaren stabiel op ongeveer zestig.

Elke regio heeft de beschikking over maximaal twee priesters en twee diakens of pastoraal werk(st)ers. Een van de priesters draagt de eindverantwoordelijkheid en is verbonden aan een van de parochies in de regio, die het „hart" van het gebied vormt. De eventuele andere priester en de diakens of pastoraal werk(st)ers werken onder zijn verantwoordelijkheid in de rest van de regio in het pastoraat. In elke regio is elke zondag in ieder geval in één kerk, de parochiekerk van de pastoor, een eucharistieviering.

Punt benadrukte dat de nota totstandgekomen is in een lang proces van overleg met alle geledingen van het bisdom. Van de polarisatie tussen kerkleiding en het vernieuwingsgezinde deel van de gelovigen, die het bisdom jarenlang teisterde, heeft hij daarbij weinig meer gemerkt. „De verhoudingen zijn vrij harmonisch en er zijn geen moeizame processen meer."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer