Woerden verliest wethouder (CU/SGP) om koopzondag
Het rommelt in Woerden. Wethouder De Weger (CU/SGP) stapt per direct op. Oorzaak is het doordrukken van koopzondagen door andere collegepartijen. „Woerden verkeert nu in een politieke chaos.”
Voor de vierde keer in korte tijd stapt in Woerden een wethouder op. CU/SGP-wethouder De Weger (61) heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering zijn aftreden aangekondigd. Alle fracties zeggen het vertrek te begrijpen, maar te betreuren. De Weger krijgt veel lof.
Wat is er aan de hand?
„Mijn vertrek is het logische gevolg van een raadsvergadering in december, waarbij de coalitiepartijen D66, Progressief Woerden, VVD en Sterk Woerden, tegen het coalitieakkoord in, alle koopzondagen hebben vrijgegeven.”
De coalitie breekt haar woord?
„Ja. Ze zijn ook wel zo netjes om dat volmondig toe te geven. Het college heeft een onderzoek gehouden onder winkeliers en burgers naar koopzondagen. CU/SGP heeft steeds gezegd: Wij weten daar op voorhand de politieke uitkomst al van. Wij hebben vóóraf gewaarschuwd: Dit leidt tot een breuk.”
Een breuk met voorbedachten rade dus?
„Dat zijn mijn woorden niet. Of de breuk voorkomt uit onnadenkendheid of uit een bewuste strategie, weet ik niet. Ik vrees het eerste.
De vraag is of zij zich hebben gerealiseerd dat dit tot een bestuurlijke chaos zou leiden. Er is nog een coalitieakkoord, maar de vraag is of daar nog een meerderheid voor is.”
U zit met de gebakken peren?
„CU/SGP zit met de gebakken peren en ik ben weg als wethouder.”
Een meerderheid is voor koopzondagen. CU/SGP zou de zaak gijzelen.
„Het beeld is genuanceerder. Een meerderheid is voor koopzondagen. Maar slechts een minderheid zegt op zondag boodschappen te gaan doen, terwijl driekwart van de ondernemers heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan koopzondagen.
CU/SGP gijzelt Woerden niet. Wij komen op voor ons politieke ideaal. God heeft ons in Zijn wijsheid de zondag gegeven. Zondagsrust is goed voor de samenleving. Voor kerkgang, gezin, bezinning, rust. We hollen te veel achter de economie aan. Woerden wordt niet sterker door koopzondagen.”
Is een lijmpoging een optie?
„De coalitiepartijen hebben gevraagd of ik niet kan aanblijven. Alsof ik even fluitend terug kan komen. Zo werkt het niet. De coalitie wil nu als minderheid verder.”
In Woerden stapt nu in korte tijd de vierde wethouder op. Hoe komt dat?
„Het opstappen getuigt niet van politiek rust en stabiliteit. Elke vertrokken wethouder heeft zijn eigen verhaal. Een combinatie van onhandigheid en integriteit. De vorige wethouder is het werken onmogelijk gemaakt door de media. Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden.”
Hoe vervelend is uw vertrek?
„Ik kan mijn werk niet afmaken. Ik ben met belangrijke dingen bezig, zoals de huisvesting van vluchtelingen. Dat is een precair onderwerp dat zorgvuldigheid verdient. Ik had dat graag afgemaakt. Het is me echter niet gegund. Er is in de stad en de dorpen veel bereidheid vluchtelingen te huisvesten. Ik ben trots dat we dat hebben bereikt.”
Wat betekent opstappen voor uzelf?
„Ik sta er vrij nuchter in. Ik weet hoe de politiek werkt. Dit is niet mijn eerste gemeente. We gaan uithuilen en opnieuw beginnen.
De politiek is te hyperig. Het kost tijd om beleid te maken, om draagvlak te creëren. Dingen zijn niet in een handomdraai te regelen.
Gisteravond heb ik mijn kinderen geappt. Van de raadsvergadering is een video gemaakt. Mijn kleinkinderen zijn trots dat opa nu op YouTube staat. Daar trek ik me maar aan op.”
Politiek is een hard bedrijf.
„Zeker. Op deze manier moet het in ieder geval niet. Deze gang van zaken is slecht voor het aanzien van de politiek.”