Vertraging op het spoor na stroomstoring
De gevolgen van de grote stroomstoring dinsdagochtend in Amsterdam zijn ook ver buiten de hoofdstad nog merkbaar in de avondspits. Het treinverkeer was de gehele dag flink ontregeld en ook in de loop van de middag werd geadviseerd treinreizen richting Amsterdam, Utrecht en Schiphol indien mogelijk uit te stellen. Uiteindelijk is de spits voor de NS „redelijk verlopen”, zegt een woordvoerster.
De Nederlandse Spoorwegen hadden moeite om de treinen weer volgens de dienstregeling te laten rijden en machinisten en conducteurs op de juiste plek te krijgen. „Door de storing zijn de IT-systemen die het treinverkeer en de personeelsinzet aansturen, ontregeld. Het kost veel tijd om de treindienst weer volgens dienstregeling te laten rijden omdat we zowel treinen als machinisten en conducteurs weer op de juiste plek moeten krijgen”, meldde de NS.
De problemen op het spoor werden nog verergerd doordat het treinverkeer deels werd stilgelegd vanwege alarm om een verdacht pakketje op Utrecht Centraal. Het bleek loos alarm, maar het effect van de verstoringen in Amsterdam en Utrecht verspreidde zich als een olievlek over het land, aldus het spoorbedrijf.
Door de stroomstoring waren vanaf 04.00 uur grote delen van Amsterdam en omgeving enkele uren in het donker gehuld. Het onderzoek naar de oorzaak van de storing kan nog wel weken duren, aldus Tennet, dat gaat over de levering van elektriciteit in het hoogspanningsnet.
Het medisch centrum Slotervaart in Amsterdam zat drie kwartier zonder stroom omdat niet werd omgeschakeld naar het noodaggregaat. Alle operaties en andere ingrepen voor dinsdag werden geannuleerd. De uitgevallen stadsverwarming in Amsterdam kwam niet overal even soepeltjes op gang en omdat ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam door de storing werd getroffen, konden niet alle vrachtwagens op tijd vertrekken om de supermarkten te bevoorraden.