Binnenland

Geen massale herdenking Pim Fortuyn

Een massale herdenking was het zeker niet, maar de trouwste aanhang stond donderdag stil bij de moord twee jaar geleden op Pim Fortuyn.

ANP
7 May 2004 07:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:12
ROTTERDAM - Oud-minister en LPF-Tweede-Kamerlid Nawijn deelt donderdag boeken uit met het gedachtengoed van Pim Fortuyn. Dat deed hij voor het huis van de precies twee jaar geleden doodgeschoten Rotterdamse politicus. Enkele honderden mensen herdachten he
ROTTERDAM - Oud-minister en LPF-Tweede-Kamerlid Nawijn deelt donderdag boeken uit met het gedachtengoed van Pim Fortuyn. Dat deed hij voor het huis van de precies twee jaar geleden doodgeschoten Rotterdamse politicus. Enkele honderden mensen herdachten he

Fortuyn werd herdacht in Italië, op het Media Park in Hilversum, de begraafplaats in Driehuis en in Rotterdam.

De meeste mensen, ongeveer 350, kwamen af op de herdenking bij het monument van de vermoorde politicus aan de Korte Hoogstraat in Rotterdam. Ze hielden een minuut stilte om zes minuten over zes, het tijdstip waarop de politicus in 2002 op het Media Park in Hilversum werd neergeschoten.

„Ga door op de weg die jullie met Pim zijn ingeslagen", zei broer Marten Fortuyn daarna tegen de mensen. „Het is aan jullie om met woorden en daden duidelijk te maken dat jullie een andere maatschappij willen. We moeten Pim dankbaar zijn dat hij zijn leven hiervoor heeft gegeven, maar jullie moeten nu het voortouw nemen."

LPF–Kamerlid Eerdmans toonde zich minder optimistisch. Volgens Eerdmans gaat men in ieder geval in de politiek weer over tot de orde van de dag. „Bestuurders die falen krijgen een lintje van de koningin, maar iemand als Hans Smolders, die bovendien onlangs is bedreigd, heeft er nog steeds geen een." Smolders was op de dag dat Fortuyn werd neergeschoten diens chauffeur, en hield de schutter aan.

Simon Fortuyn, legde bloemen bij het beeld, net als onder meer de fractie van Leefbaar Rotterdam, de partij die in 2002 onder leiding van Fortuyn de grootste partij werd in de Rotterdamse politiek.

De herdenking was het slot van een bezinningstocht, die langs het huis van Fortuyn voerde. In het Palazzo di Pietro had de LPF zijn intrek genomen. De Fortuyn–aanhangers kwamen eigenlijk alleen bloemen leggen in de tuin, maar kregen daar het boek in handen gedrukt van Tweede–Kamerlid Nawijn. Ook het verzamelde werk van Fortuyn en zijn laatste columns werden uitgedeeld. Op verzoek zetten Nawijn, collega–Kamerlid Eerdmans en Marten Fortuyn er handtekeningen in.

De stoet scandeerde de naam van Fortuyn en riep ’wij gaan door’. Aanhangers voerden spandoeken mee met teksten als ’Pim gedood door de haat van rood’ en ’Je mag in Nederland zeggen wat je denkt, maar het kost je wel een Fortuyn’. Zij gingen naar het beeld, de LPF hield een eigen herdenking in het nabij gelegen World Trade Center.

’s Ochtends herdachten tweehonderd mensen de moord op het Media Park. LPF–politicus Herben hield een toespraak. Hij zei dat Fortuyn niet het politieke eerherstel krijgt dat hij verdient.

Ook in Italië werd Fortuyn herdacht. Fans uit Nederland en België kwamen naar het dorp Provesano, waar de graftombe van de politicus staat. Tijdens de herdenking werd een bronzen buste onthuld op de tombe, gemaakt door de Nederlandse kunstenares Marieke ten Berge. Ze schonk het aan de Italiaanse Pim Fortuyn Stichting.

De stichting heeft het vakantiehuis van Fortuyn in Provesano overgenomen van de familie. Het huis blijft precies zoals Fortuyn het twee jaar geleden achterliet. Het is niet de bedoeling om er een museum van te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer