Krekel eten beter voor klimaat dan rosbief
Politici moeten veel meer aandacht geven aan de rol die insecten kunnen spelen bij de oplossing van wereldproblemen rond klimaat, gezondheid en voedseltekort.
Dat stelde hoogleraar entomologie (insectenkunde) Marcel Dicke gisteravond in een lezing aan de Universiteit Wageningen. Insecten zoals krekels en meelwormen vormen een goed alternatief voor vlees en kunnen als zodanig een bijdrage leveren aan belangrijke wereldproblemen, meent Dicke.
„Neem het wereldvoedselprobleem. De wereldvoedselorganisatie FAO heeft berekend dat er in 2050 70 procent meer voedsel nodig is om alle wereldburgers te kunnen voeden. Maar nu al wordt 70 procent van onze landbouwgronden gebruikt om vlees te produceren.”
De productie van met name rundvlees draagt voor een belangrijk deel bij aan de uitstoot van broeikasgassen en dus klimaatopwarming. Een grotere vleesproductie zal het klimaatprobleem dan ook versterken, meent Dicke. „Er is op de klimaatconferentie in 2015 in Parijs afgesproken dat de temperatuur deze eeuw nog maar 2 graden mag toenemen. Daarvan is nu al 1 graad opgebruikt. Het probleem is dus groot, terwijl de nieuwe Amerikaanse president het hele klimaatprobleem zelfs ontkent.”
Urgent
Bij de aanpak van deze twee urgente wereldproblemen kunnen insecten een grote rol spelen, meent Dicke. „Daar hoor ik te weinig over. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de Nederlandse regering in 2015 wel gezegd heeft dat we meer insecten zouden moeten eten, maar vervolgens is het politieke debat daarover stil. Dat is vreemd, omdat insecten zoals krekels en meelwormen een belangrijk alternatief zijn voor vlees.”
Insecten zijn wel tien keer zo efficiënt als koeien in het omzetten van hun voedsel naar eiwit. Daarbij produceren ze veel minder broeikasgassen per kilogram eiwit, waardoor ze een veel kleinere ecologische voetafdruk hebben. „Als we meer insecten gaan eten, is dat dus erg gunstig voor het voedsel- en klimaatprobleem.”
Het eten van insecten zou mensen niet hoeven af te schrikken, vindt Dicke. „De meeste mensen zijn het gewoon nog niet gewend, terwijl we wel garnalen eten. Dat is een vergelijkbare ervaring. Je moet eraan wennen.”
Madentherapie
Niet alleen in de strijd tegen het klimaat- en voedselprobleem kunnen insecten uitkomst bieden, stelt Dicke. Ook de gezondheid van mensen kan enorm door de kleine beestjes geholpen worden. „In Nederland kennen we bijvoorbeeld de madentherapie. Steriele vliegenmaden worden dan gebruikt om wonden schoon te maken en te helen, waarbij ze bacteriën opruimen. Daardoor kan het leven van mensen gered worden.”
In 2004 was premier Balkenende opgenomen in het ziekenhuis met een zeer ernstige ontsteking aan de voet, veroorzaakt door streptokok- en stafylokokbacteriën. De ontsteking hield hem wekenlang uit de roulatie.
Dicke denkt dat het goed mogelijk is dat de premier met madentherapie behandeld is. „Als dat vermoeden juist is, zou bevestiging daarvan deze behandelmethode op een mooie manier in het zonnetje zetten. Het zou de bekendheid met en acceptatie van madentherapie enorm ten goede komen.”