Geen verbod op stroombanden voor honden
De ministeries van Landbouw en Justitie vinden het niet nodig de stroombanden, die worden gebruikt om honden af te richten, volledig en expliciet te verbieden. Het onnodig pijn doen van dieren is volgens de wet al strafbaar terwijl het gebruik van de stroomband als wapen tegen mensen ook verboden is volgens de Wet wapens en munitie.
Een stroomband is een halsband, waarmee een eigenaar zijn hond een stroomschok kan geven. Wanneer die stroomstoot op dezelfde manier wordt gebruikt als „een corrigerende tik" en voor deskundigen dient als „hulpmiddel om moeilijk af te leren en maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag te corrigeren", is het gebruik van deze band „redelijk". Dat heeft minister Veerman van Landbouw mede namens minister Donner van Justitie donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. De Kamerfracties van CDA, VVD en D66 hadden het kabinet om een verbod gevraagd.
Of het gebruik van de stroomband is toegestaan, hangt volgens de twee ministers af van hoe deze gebruikt wordt. Net als het vleesmes in de keuken, dat wel gebruikt mag worden om de kipfilet in blokjes te snijden maar niet om iemand mee te lijf te gaan, mag ook de stroomband niet gebruikt worden om de honden pijn te doen of letsel toe te brengen. „Of stroombanden wapens zijn in de zin van de Wet wapens en munitie hangt af van de stroomband en de wijze waarop deze kan worden toegepast", aldus Veerman en Donner.
Omdat verkeerd gebruik van stroomband via de Gezondheid en Welzijnswet voor Dieren en de Wet wapens en munitie aangepakt kan worden, vinden de ministers het „niet noodzakelijk" de banden te verbieden.
De Hondenbescherming heeft het effect van de stroombanden laten onderzoeken door de Universiteit van Utrecht. Hieruit bleek dat de honden, die getraind werden met behulp van de stroomband, gedrag vertoonden dat wijst op „pijn, angst en stress".