„Bijna helft groenteconserven gesuikerd”
Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.
De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de vier grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Daaruit blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten.
„Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. Doordat de industrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet”, stelt foodwatch. Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat.
De reden waarom de voedingsmiddelenindustrie suikers toevoegt aan groenten is volgens foodwatch om ze lekkerder te maken. Voor het conserveren van het voedsel is dit niet nodig.
De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Volgens foodwatch kampt inmiddels bijna de helft (43 procent) van alle Nederlanders met overgewicht. Een op de acht is zelfs obees.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) stelt in een reactie dat groenteconserven zonder toevoeging van suiker smakeloos worden. Ook stelt de organisatie dat er „heel weinig” en steeds minder suiker wordt toegevoegd. De afname daarvan vindt volgens de FNLI „expres geleidelijk plaats om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is.”
Om mensen meer groenten te laten eten moet de smaak „acceptabel” blijven. „Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten”, aldus de belangenorganisatie. De FNLI wijst erop dat de levensmiddelenindustrie samen met de overheid al jaren werkt om suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen.