Partijen denken dat nieuwe opkomstblamage uitblijft
Lijsttrekkers verwachten dat 10 juni meer Nederlanders gaan stemmen voor het Europees Parlement dan de vorige keer. Ze baseren dit op de aandacht voor de EU–uitbreiding en het komende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.
De meeste lijsttrekkers rekenen op een opkomst van 35 tot 40 procent, zo blijkt uit een rondgang donderdag. Een grotere gang naar de stembus zou een trendbreuk zijn: sinds de eerste verkiezingen in 1979 zijn steeds minder Nederlanders gaan stemmen op het Europees Parlement. De laatste keer kwam 29,9 procent, het een–na–laagste percentage van de Europese Unie.
„De opkomst toen was een blamage. Gelukkig is de reactie in het land nu heel anders", zegt VVD–lijsttrekker Jules Maaten. „De aandacht voor Europa is groter, zowel onder de bevolking en in de media. Ik merk dat ook aan het enthousiasme van leden om affiches op te hangen", zegt Maaten. Hij verwacht dat minstens 40 procent naar de stemhokjes komt.
De PvdA zegt ook te rekenen op een stijging tot ongeveer 40 procent. Het aantal aanvragen voor een bezoek van een Europarlementariër is eenvijfde hoger, zegt een woordvoerder. „Mensen ontdekken dat Europa geen groot vaag verhaal is, maar direct henzelf en de buurman raakt."
ChristenUnie/SGP is iets minder optimistisch. Lijsttrekker Hans Blokland bespeurt weliswaar meer belangstelling, maar ook erg veel kritiek. „De houding onder de kiezers is veel afwijzender dan de vorige keer", aldus Blokland. „Per saldo zal de opkomst daarom amper hoger uitkomen, tussen de 30 en 35 procent, denk ik, afhankelijk van het weer en laatste debatten."
Een gelijkblijvende opkomst van 30 procent zou een probleem zijn, vindt GroenLinks–lijsttrekker Katelijne Buitenweg. „Kiezers denken dan kennelijk dat een stem op het Europees Parlement weinig uitmaakt. Dat zou onterecht zijn", vindt Buitenweg. „De partijen verschillen juist sterk en het parlement heeft veel invloed." Ze verwacht een licht hogere opkomst van 35 procent.
Naast de aandacht voor de EU–uitbreiding, het voorzitterschap en campagnes, ziet CDA–campagneleider Joost de Witte nog een reden voor een stijging tot 35 procent. De vraag naar verkiezingsdebatten is nu veel hoger dan de vorige keer. De kijkers zien de lijsttrekkers in Buitenhof (23 mei), TweeVandaag (2 juni) en bij de NOS (9 juni).
De opkomst in de hele Europese Unie blijft stabiel, verwacht de London School of Economics and Political Science na een recent onderzoek. Dat zou komen door twee trends: in de westerse landen blijven meer mensen thuis, maar in de nieuwe EU–landen zoals Polen komen mensen juist af op hun eerste Europese verkiezingen.
Nederland mag na de verkiezingen 27 van de 732 parlementsleden sturen. Ze worden gekozen voor een periode van vijf jaar.