Economie

Een goede start met nieuwe baan begint met een goed vertrek

Minder werkloosheid en meer mensen die van baan veranderen. Het is duidelijk: de arbeidsmarkt trekt aan. Dit zorgt voor een dynamiek die weer nieuwe vragen oproept. Wat moet je allemaal regelen als je een nieuwe baan krijgt?

Arne Schaddelee
22 December 2016 07:33Gewijzigd op 16 November 2020 09:24
beeld iStock
beeld iStock

Voor het eerst sinds 2012 is het aantal geregistreerde werkzoekenden lager dan 500.000. Het is een mooie mijlpaal, zo aan het einde van een jaar. Wie echter een nieuwe baan vindt, heeft nog wel wat te regelen.

Een goede start begint met een goed vertrek. Een baan opzeggen loopt niet altijd vlekkeloos en vraagt om een goede timing. Niet te snel, maar ook niet te laat opzeggen. Dat klinkt misschien logisch, maar het kan in beide gevallen voor pijnlijke situaties zorgen. Er zijn werknemers die in hun enthousiasme al hun baas vertellen te gaan vertrekken, terwijl het contract met de mogelijk nieuwe werkgever nog niet echt rond is.

Bedenk dat er tot het laatste moment nog een kink in de kabel kan komen. Anderzijds is het natuurlijk vervelend als een werkgever via een geruchtencircuit moet vernemen dat een werknemer gaat vertrekken. Te lang dralen met opzeggen kan ook betekenen dat de opzegtermijn verder doorschuift. Zeg een baan dus op zodra het contract met de nieuwe werkgever is getekend. Niet eerder, niet later.

Vertrekken in stijl vraagt ook goede omgangsvormen. Bij het opzeggen van een baan is het „de koninklijke weg” om eerst de werkgever mondeling te informeren. Daarna volgen de collega’s en volgt er een schriftelijk bevestiging aan de werkgever. Directe collega’s melden dat je „eindelijk een nieuwe baan hebt gevonden” en bij je baas een brief laten bezorgen is niet netjes, maar ook niet handig. Na het opzeggen volgt er immers nog een overdrachtsperiode. In die periode is het wel zo fijn om zaken netjes te kunnen afsluiten, het werk over te dragen en een mooi moment van afscheid te organiseren. Denk er ook aan om vakantiedagen en vakantiegeld te verrekenen, zodat er ook op dit punt er schoon schip wordt gemaakt.

Contract

Een goede start in een nieuwe baan vraagt niet alleen om enthousiasme en een „goed gevoel.” Een degelijk contract is minstens zo belangrijk. Contracten zijn er in vele soorten en maten. Soms een korte, zakelijke en op het oog eenvoudige tekst, soms ook ingewikkeld en langdradig juridisch proza. Hoe het contract er ook uitziet, laat het altijd checken. Die contracten blijken vaak toch een vak apart om te begrijpen.

Het is altijd mogelijk om aan het contract extra afspraken toe te voegen. Immers, het gaat om een overeenkomst tussen twee partijen. Zo adviseren we vanuit de RMU bijvoorbeeld altijd om iets af te spreken over zondagswerk. Zelfs, of juist, als dat nog helemaal niet aan de orde lijkt te zijn.

Nadat alles geregeld is begint het echte werk. De kunst is om van de nieuwe baan echt een succes te maken. Wanneer iets een succes is, hangt natuurlijk af van de wederzijdse verwachtingen. Werkgever en werknemer kunnen daar andere beelden bij hebben. Van succes moet je samen werk maken, want succes is geen automatisme. Werkgever en werknemer moeten in elkaar investeren. Niet alleen door de tijd te nemen voor een goede inwerkperiode, maar juist ook de tijd daarna. Blijf elkaar boeien, stimuleren en motiveren. Want, voor je het weet begint het liedje van vertrekken en starten weer van voor af aan.

De auteur is manager communicatie bij de RMU. Reageren? sociaal@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer