Maatregelen tegen gevaar koolmonoxide
Alleen erkende bedrijven met goed opgeleid personeel mogen in de toekomst nog cv-ketels en warmwatertoestellen onderhouden en installeren. Dit moet ongelukken met koolmonoxide voorkomen.
Minister Stef Blok (Wonen) heeft dat maandag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen komen vanaf 2019 in de wet. De tussenliggende tijd is nodig voor onder meer wetgeving, het verbeteren van de kwaliteitsbewaking door bedrijven en het bijscholen van monteurs.
In de branche zijn zo’n 18.000 installatiebedrijven actief met 34.000 monteurs. 12.000 bedrijven zijn eenmanszaken. Met bijvoorbeeld een logo moet duidelijk worden welke bedrijven erkend zijn.
In februari start ook een campagne om op gevaren van koolmonoxide te wijzen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was vorig jaar zeer kritisch over de branche van installateurs en het stelsel van kwaliteitslabels. „De verschillende erkenningen, certificeringen en keurmerken geven te weinig waarborgen voor daadwerkelijke kennis en kunde van de professional die aan huis komt”, oordeelde de OVV.
Uit het rapport bleek dat 46 procent van de koolmonoxide-ongevallen gebeurt met cv-installaties en dat ook moderne en regelmatig onderhouden cv-installaties risico geven.
Het aantal koolmonoxide-slachtoffers ligt volgens de Onderzoeksraad waarschijnlijk ook fors hoger dan de jaarlijkse vijf tot tien doden en enkele honderden gewonden die bekend zijn.
De organisatie voor de installatiebranche UNETO-VNI verwacht dat de maatregelen zullen leiden tot minder koolmonoxide-ongevallen en zegt dat het kabinet met deze maatregelen „onderstreept dat bewezen vakbekwaamheid nodig is om het vak van cv-monteur uit te oefenen”.