Cannabisgebruik Utrecht en Eindhoven hoogste van Europa
In Utrecht en Eindhoven is het drugsgebruik dit jaar ten opzichte van eerdere metingen toegenomen. Het cannabisgebruik is in deze steden het hoogst van Europa. Grote en kleine steden tellen evenveel drugsverslaafden. Dat bracht het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (emcdda) vandaag naar buiten.
Voor het zesde jaar op rij onderzocht Pim de Voogt van KWR Watercycle Research Institute het rioolwater in ruim zestig steden in Europa op verdovende middelen. Begin dit jaar deed hij hetzelfde bij negen kleine gemeenten in de provincie Utrecht, waaronder Oudewater. Daaruit bleek onder meer dat het gebruik van amfetamine in die gemeente veel hoger ligt dan in steden als Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Maar volgens nieuwe gegevens blijkt het verschil tussen grote en kleine steden gering.
Over Amsterdam zijn geen nieuwe gegevens bekend. De resultaten voor 2016 zijn niet beschikbaar door een technisch probleem in de verwerking van de metingen.
Slechts weinig gemeenten laten hun rioolwater onderzoeken op sporen van verdovende middelen. „Tot nu toe hebben amper 20 van de 390 Nederlandse gemeenten een rioolonderzoek uit laten voeren”, zegt De Voogt. „De besturen van deze gemeenten krijgen confronterende cijfers over drugsgebruik onder ogen die, na openbaarmaking, stevige discussies teweegbrengen. In de media oogsten zij met onze bevindingen voornamelijk negatieve aandacht.”
Oudewater nam wel maatregelen naar aanleiding van het onderzoek. De gemeente trok een jongerenwerker aan. Uit contacten van haar met jongeren moet duidelijk worden waar drugsresten in het riool vandaan komen.
Voor het onderzoek werkte KWR samen met waterschap De Dommel (Eindhoven), Waternet (Amsterdam) en hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (Utrecht).
Voor het rioolwateronderzoek verzamelden onderzoekers gedurende één week in maart chemische analyses van afvalwatermonsters in ruim zestig steden in Europa. Het gaat daarbij om cocaïne, amfetamine, xtc, methamfetamine en cannabis.