CDA: Minimumstraf voor zware delicten
CDA-leider Balkenende vindt dat de Nederlandse rechtsspraak behalve maximum- ook minimumstraffen zou moeten kennen.
Ook andere Europese landen werken daarmee. „Nu is het zo dat Engeland bij een drugsdelict een minimumstraf kent van zeven jaar en wij hier in Nederland een maximumstraf van acht jaar. Dat moet anders”, aldus Balkenende.
Op een verkiezingsbijeenkomst in Maastricht haalde de CDA-leider dinsdag hard uit naar de paarse coalitie, die volgens hem gewerkt heeft „als een magneet voor criminaliteit.” Door steeds Europees beleid aangaande gemeenschappelijke minimumstraffen tegen te houden, door een tolerant drugsbeleid te voeren en veel te gedogen, maakt het paarse kabinet ons land aantrekkelijk voor criminelen.
Balkenende vindt dat een veiliger samenleving thuis en op school begint. Daarnaast moeten er onder meer 10.000 agenten extra bij komen en moeten burgers eenvoudiger aangifte kunnen doen.
In Limburg wees de CDA-leider bovendien op de overlast die de zuidelijke provincie kent door het tolerante drugsbeleid. In de toespraak tot zijn achterban veegde Balkenende meteen de vloer aan met het door de VVD gewenste en afgelopen weekeinde ook door de PvdA geopperde idee een misdaadkaart te maken zodat burgers kunnen zien hoe veilig hun wijk is. „Alsof men dat zelf niet als beste weet”, zei Balkenende met sarcasme. „Het is een bureaucratische oplossing. We houden de agenten bovendien op die manier nog langer achter hun bureau vast om kaartjes in te tekenen.”
Ook de VVD zette gisteravond weer een zwaar accent op het bevorderen van een veilige samenleving. De partij wil dat met name bereiken door een slimmere inzet van de politie. Lijsttrekker Dijkstal zei op een verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam dat de politie sneller en flexibeler moet worden, vooral door het gebruik van DNA-materiaal en -technieken, irisscanners, camera’s en informatietechnologie.
Volgens Dijkstal hebben de twee paarse kabinetten de afgelopen acht jaar vooral ingezet op de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding in het justitiële apparaat. Het budget voor de veiligheid groeide in die jaren met gemiddeld 6 procent per jaar. Daarvoor zijn veel nieuwe agenten opgeleid, nieuwe gevangenissen gebouwd en is de rechterlijke macht uitgebreid.
Nu is volgens Dijkstal niet meer zozeer een verdere uitbreiding van de capaciteit aan de orde, maar een slimmere inzet van de beschikbare mensen en middelen. De VVD-leider denkt daarbij behalve aan de inzet van nieuwe technologie ook aan flexibeler arbeidsvoorwaarden en moderner management.
In het verkiezingsprogramma van de VVD is 0,8 miljard euro extra uitgetrokken voor de bevordering van de veiligheid. Dat is ongeveer evenveel als de PvdA en zo’n 0,6 miljard minder dan het CDA.