Binnenland

125.000 euro schadevergoeding voor André de V.

André de V. krijgt een schadevergoeding van 125.000 euro, omdat hij 2,5 jaar ten onrechte heeft vastgezeten in verband met de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde maandag dat de hechtenis die De V. heeft ondergaan, nog lange tijd negatieve gevolgen voor hem zal hebben.

ANP
3 May 2004 16:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

De V. eiste een miljoen. Tegen de beslissing van het hof in Arnhem is geen hoger geroep mogelijk.

De rechtbank in Almelo veroordeelde de 36–jarige De V. in september 2002 tot vijftien jaar celstraf wegens brandstichting op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Het hof in Arnhem sprak hem in mei vorig jaar echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

Volgens het hof heeft De V. het deels aan zichzelf te wijten, dat hij zo lang in voorarrest heeft gezeten. Dat komt omdat hij het onderzoek heeft tegengewerkt door aantoonbaar valse verklaringen af te leggen, meent het hof, en omdat hij tegenover medegedetineerden betrokkenheid bij de vuurwerkramp heeft gesuggereerd. Maar het hof is ook van mening dat de voorlopige hechtenis gezien de ernst van de verdenking „ontwrichtend" is geweest voor De V.

A. Moszkowicz, advocaat van De V., meende dat zijn cliënt recht had op 1 miljoen euro, omdat hij ondanks zijn vrijspraak nog steeds als dader van de vuurwerkramp wordt aangemerkt. Het Openbaar Ministerie stelde dat een standaardvergoeding voldoende zou zijn. Dat zou voor De V. uitkomen op 60.820 euro.

De V. werd begin 2001 aangehouden en heeft 836 dagen vastgezeten, waarvan 92 dagen in beperkingen, wat wil zeggen dat hij toen alleen met zijn advocaat contact mocht hebben. Volgens het OM was De V. de aanstichter van het eerste vlammetje met de vuurwerkramp tot gevolg. Hierdoor kwamen 22 mensen om het leven, raakten vele honderden mensen gewond en werd een complete woonwijk verwoest.

Persadvocaat–generaal I. Gonzales laat weten dat het OM met de uitspraak kan leven, ook al valt het bedrag ruim twee keer zo hoog uit. „Maar wij kunnen ons vinden in de overwegingen van het hof", aldus Gonzales. Gezien de ernst van de verdenking heeft het OM overwogen dat De V. een hoger bedrag zou moeten krijgen, maar wilde justitie met deze zaak geen voorbeeld stellen, aldus Gonzales.

Het OM kent een standaardvergoeding van 95 euro per dag. Omgerekend betekent de schadevergoeding voor De V. een dagvergoeding van bijna 150 euro, terwijl hij 1200 euro per dag had geëist.

Het hof kende maandag een hogere dagvergoeding toe aan klusjesman H.K. (Kloppenborg). Hij had 45.000 euro geëist voor de negen dagen die hij in augustus 2000 heeft vastgezeten. Het hof oordeelde dat het leven van K. na de vuurwerkramp „ontegenzeggelijk sterk is veranderd", en kende een vergoeding van 190 euro per dag toe, wat neerkomt op 1710 euro in totaal.

In een reactie vraagt Moszkowicz zich af wat genoeg schadevergoeding is in dit soort zaken. Volgens hem heeft De V. in ieder geval ruim het dubbele gekregen van wat justitie had voorgesteld. De raadsman begrijpt niet waarom het hof met twee maten heeft gemeten en klusjesman K. een hogere dagvergoeding heeft toegekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer