TNO: geen cv-ketels in 2050 is haalbaar
DEN HAAG (ANP) Hoewel het geen hard verbod wordt, wil het kabinet dat in 2050 zo min mogelijk huizen verwarmd worden met gas. Woningen met een cv-ketel zouden tegen die tijd niet meer moeten bestaan, maar is dat haalbaar? Professor Annelies Huygen van onderzoeksbureau TNO/UvA denkt van wel.
„De technieken voor nieuwe energievoorzieningen worden in een snel tempo efficiënter. We gaan langzaam maar zeker met z’n allen naar een andere energievoorziening toe.”
Het is al mogelijk om huizen op te warmen door het gebruik van een elektrische warmtepomp en/of met zonneboilers. Ook hebben veel gemeenten zoals Amsterdam een warmtenet. Huizen die daarop zijn aangesloten, worden verwarmd met restwarmte uit de industrie of met warmte uit de bodem. Er zullen nieuwe, lokale warmtenetten bijgebouwd worden.
Volgens Huygen gaat de ontwikkeling van nieuwe energievoorzieningen zo snel, dat er over tien jaar alweer nieuwe technieken bij zijn gekomen. Het moet voor bewoners van woningen met een cv-ketel makkelijker en goedkoper worden om over te schakelen naar andere energiebronnen.
„Ook gaat het om een verandering van gedrag”, stelt Huygen. „Als een ketel moet worden vervangen, zal een monteur de huiseigenaar erop wijzen dat er andere alternatieven zijn. Aangezien een ketel om de vijftien jaar moet worden vervangen, verwacht ik dat in 2050 de meeste mensen wel om moeten zijn. Er zal wel nog veel gepraat, geëxperimenteerd en georganiseerd worden voor het zover is.”