Economie

Dik-Faber verbetert fosfaatrechtenwet, maar blij is ze niet

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber vindt het belangrijk dat het fosfaatrechtenstelsel met brede steun door de Kamer is aangenomen. Maar tevreden is ze nog niet. „De derogatie móét nu worden geregeld.”

Kees de Groot
7 December 2016 11:11Gewijzigd op 16 November 2020 09:15
Carla Dik. beeld ANP, Bart Maat
Carla Dik. beeld ANP, Bart Maat

Opinieweekblad Vrij Nederland riep Dik vorig jaar uit tot „meest effectieve Kamerlid.” Vaker dan al haar collega’s slaagde ze er in om steun te krijgen voor moties en amendementen.

Bij de stemmingen dinsdag over het fosfaatrechtenstelsel in de melkveehouderij wist ze opnieuw successen te boeken. Zeven amendementen waarvan Dik (mede-)indiener was, haalden een meerderheid. Met D66 regelde ze onder meer dat grondgebonden bedrijven bij de introductie in 2018 niet worden gekort. Ook komt er een oplossing voor in- en uitgeschaard vee doordat boeren eenmalig rechten kunnen overdragen zonder te worden gekort.

U moet een tevreden mens zijn.

„We hebben veel voor de melkveehouderij kunnen doen. Maar deze wet blijft pijnlijk voor de sector. Echt blij voel ik me dan ook niet.

Eigenlijk zou je willen dat deze wet helemaal niet nodig was. We moeten verder kijken dan deze kortetermijnoplossing. Er moet een robuust systeem komen om de derogatie (ontheffing voor Nederlandse boeren om extra mest uit te rijden, KdG) te behouden.

Dé grote vraag blijft of Nederland die derogatie behoudt. Dat is nog geen gelopen race, helaas. Maar het zou onbestaanbaar en schandalig zijn als dat niet lukt. Het móét gewoon worden geregeld. Desnoods moet Rutte daarvoor naar Brussel gaan.”

Grondgebonden bedrijven worden dankzij u ontzien. Maar niet-grondgebonden boeren betalen daarvoor de rekening: hun korting stijgt.

„Grondgebonden bedrijven dragen niet bij aan het mestoverschot. Dat past bij een toekomstbestendige ontwikkeling van de sector. Dat geldt ook voor bedrijven die niet helemaal grondgebonden zijn. Die helpen we. Zij kunnen hun mest gaan afzetten bij een akkerbouwer in hun regio via een regionale kringloop.”

Met het CDA regelde u een adviescommissie die knelgevallen gaat bekijken. Maar is er wel ruimte om zwaar getroffen boeren te helpen?

„Niet alle knelgevallen zullen opgelost kunnen worden. Maar de commissie kan voorstellen doen voor aanpassing of verruiming van de knelgevallenregeling als blijkt dat te veel bedrijven buiten de boot vallen. Daar lijkt het nu op. We moeten zo veel mogelijk recht doen aan álle bedrijven.”

Niet al uw wijzigingsvoorstellen zijn aanvaard. Toch stemde u in met het fosfaatrechtenstelsel.

„Cruciaal voor mij was dat de amendementen over grondgebondenheid en de regionale kringlopen zouden worden aangenomen. Dat is gelukt. Maar er is nog genoeg waar ik me hard voor blijf maken. Zo moet verhuur van fosfaatrechten mogelijk worden.”

Hebt u de laarzen al gedragen die u vorige week van boeren kreeg?

„Die staan op mijn bureau, als statement dat onze melkveehouderij een sector is om trots op te zijn. Die is de meest dier- en milieuvriendelijke van de wereld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer