Binnenland

André Kuipers geland

De Nederlandse astronaut André Kuipers is vrijdagochtend na een ruimtereis van elf dagen teruggekeerd op aarde. De Sojoez TMA–3–capsule met aan boord naast Kuipers, de Rus Alexander Kaleri en de Amerikaan Michael Foale landde om 02.11 uur (Nederlandse tijd) veilig in de steppe van noordelijk Kazachstan.

ANP
30 April 2004 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:11
KAZACHSTAN - André Kuipers wordt uit de Sojoez TMA-3-capsule geholpen. Hij landde vrijdagmorgen om 02:11 uur (Nederlandse tijd) veilig in de steppe van noordelijk Kazachstan. Foto ANP
KAZACHSTAN - André Kuipers wordt uit de Sojoez TMA-3-capsule geholpen. Hij landde vrijdagmorgen om 02:11 uur (Nederlandse tijd) veilig in de steppe van noordelijk Kazachstan. Foto ANP

In het ESA–centrum Estec in Noordwijk waar de landing werd gevolgd, ging applaus op toen het vluchtleidingscentrum bij de Russische hoofdstad Moskou bekendmaakte dat de Sojoez was geland. Er werd ook champagne ontkurkt en tientallen oranje ballonnen werden opgelaten.

De landing verliep geheel volgens schema. Vergeleken met de heenweg, die twee dagen duurde, was de terugkeer naar de aarde een sprint. De Sojoez liet zich in ruim drie uur van een hoogte van 400 kilometer gecontroleerd op de aarde vallen.

De landingsprocedure begon donderdagavond om 19.00 uur. De drie bemanningsleden nestelden zich in de nauwe capsule, sloten de verbindingssluis met het ISS en trokken hun beschermende ruimtepakken aan. Om 22.52 uur drukte Kaleri op een knop waarmee hij de Sojoez ontkoppelde. Daarna zweefde het ruimteschip langzaam weg van het ISS.

De bemanning van de Sojoez ontbrandde 2,5 uur na de ontkoppeling, op een hoogte van circa 200 kilometer, ruim vier minuten lang de motoren. Daardoor remde het ruimteschip af en kwam het in een lagere baan terecht. Even later viel de Sojoez in drie stukken uiteen. Het leefgedeelte en de module met de hoofdmotoren verbrandden in de dampkring. Het commandogedeelte werd door een hitteschild en een aërodynamische baan beschermd tegen de verwoestende wrijving met de atmosfeer.

De Sojoez drong een half uur voor de landing boven Turkije de dampkring binnen. Omdat de snelheid toen drastisch afnam, werden Kuipers en zijn medereizigers met veel kracht in hun stoelen geduwd. Een kwartier voor de landing openden de parachutes zich, waarna de capsule met een snelheid van twee meter per seconde op de steppe neerkwam.

Helikopters met artsen, psychologen, ruimtevaartfunctionarissen en militairen wachtten de astronauten op in het landingsgebied, vijftig kilometer ten noordoosten van de stad Arkalyk. De ruimtevaarders mochten nadat ze uit hun capsule waren gekomen, even uitrusten in een stoel en werden daarna naar een tent gebracht. Hier werden ze medisch onderzocht en moest Kuipers ook een laatste experiment ondergaan. Wetenschappers wilden weten wat de plotselinge terugkeer van de zwaartekracht voor effect had op de bloeddruk van de astronaut.

De 45–jarige Nederlander wordt via de Kazachse hoofdstad Astana naar een militair vliegveld bij Moskou gevlogen. Daar wacht vrijdagochtend onder anderen familie op hem.

Kuipers broer Peter ervoer de landing als „kritisch". „Op het moment dat hij daarboven de dampkring binnen ging, werd het steeds spannender. Gelukkig hoorden we tussentijds dat het goed ging." Hij zag zijn broer al „met die big smile" in de capsule zitten. „Al zal het wel iets minder zijn geweest, want de landing is heftiger dan de lancering."

Kuipers arriveerde op 21 april in het ISS. Tijdens zijn vlucht heeft hij 24 experimenten uitgevoerd. De astronaut blijft nog twee weken in Moskou voor medisch onderzoek en om experimenten af te ronden. Kuipers keert 15 mei terug in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer