Schoonheidsoperatie wordt steeds gewoner
Van brandwonden in je gezicht waardoor je de straat niet op durft tot een neus die niet zo goed is voor het zelfvertrouwen. Allemaal is dat werk voor plastisch chirurgen. Vrijdag houden ze hun landelijke Dag van de Plastische Chirurgie.
Je kunt informatiemarkten bezoeken, kleine behandelingen bijwonen en zelfs ‘speeddaten’ met een plastisch chirurg, om deze een kwestie voor te leggen.
Ingrepen ter verfraaiing worden steeds gewoner, zegt Felicia Smits, esthetisch plastisch chirurg verbonden aan de Velthuiskliniek en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie . „Het taboe is er de laatste tien jaar zeker steeds meer van afgegaan. Deels komt dat door bekende mensen die als voorbeeld dienen, deels doordat we in het algemeen veel meer met ons lichaam bezig zijn. Het is ook bereikbaar geworden voor een grote groep mensen.”
Het meest gewenst zijn veranderingen aan borsten. „Vooral van jonge moeders met een compleet gezin.” Ook ooglidcorrecties zijn veelgevraagd, hoewel ook die niet (meer) verzekerd zijn. Je moet er nu echt erg last van hebben wil zo’n ingreep nog worden vergoed. „Dit is ook terecht, niet iedereen hoeft mee te betalen aan een operatie wanneer die puur een esthetische kwestie is zonder functionele klachten.”
Esthetische operaties worden niet alleen in klinieken, maar ook wel in ziekenhuizen gedaan, maar dan is het toch meestal een eigen zaak van de chirurg, die daarover speciale afspraken heeft gemaakt met dat hospitaal. Operaties gebeuren echter ook (en vaak tegen een lager tarief) bij cosmetisch artsen in de eigen omgeving. Smits ziet liever dat zij zich beperken tot botox, fillers en dergelijke, omdat ze de ervaring missen . „Het is toch een kwestie van vlieguren. Het is beter om te kiezen voor iemand die echt snijdend is opgeleid.”
De Nederlandse Vereniging voor Esthetische Pastische Chirurgie is volgens Smits ook drukdoende de veiligheid en kwaliteit verder te waarborgen met richtlijnen voor de leden. „Er waren vooral vroeger ook veel eenpitters waar minder zicht op was.”
Smits betreurt het dat overdreven resultaten (‘barbies’) en niet goed uitgevoerde operaties het meest de aandacht trekken in de media en volgens haar een vertekend beeld geven van het werk. „Terwijl er zoveel van die gewone jonge moeders zo gelukkig zijn met hun nieuwe borsten.”