Oostvoornaar wil af van traditionele klokluiden
Kerkpleinbewoner Paul Goederond (64) in Oostvoorne (ZH) heeft genoeg van het dagelijks gebeier van de dorpskerkklok pal voor zijn huis. De eigenaar van de toren, de gemeente Westvoorne, waaronder Oostvoorne valt, beraadt zich op halvering van de luidtijden, maar dat gaat Goederond lang niet ver genoeg. „Het klokgelui heeft totaal geen functie meer.”
Drie keer daags beieren de klokken van de middeleeuwse dorpskerk twee minuten lang over de daken van Oostvoorne. „Het eerst om 8 uur ’s ochtends, daarna om 12 uur en ten slotte om 6 uur ’s avonds”, somt Goederond op.
Toen de Oostvoornaar zich 35 jaar geleden met zijn vrouw in de woning aan het Kerkplein vestigde, had hij er lang niet zo veel last van als nu. „Maar het lijkt wel of het de laatste jaren luider is geworden.”
Dat laatste kan inbeelding zijn, geeft hij toe. „Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik, sinds ik mijn bedrijf aan mijn dochters heb overgedaan, meer tijd heb om erop te letten.”
Dat doet niets af aan zijn argumenten, meent Goederond. „Het klokluiden schijnt een landelijke traditie zijn, maar ik vind het erg veel lawaai, drie keer per dag. Dan komt het carillon er nog bij, dat elk halfuur in de toren speelt.” Dat geklingel vindt de Oostvoornaar gezellig.
Totaal overbodig
Evenmin stoort hij zich aan de klokslagen die elk uur de tijd aangeven. „Die klinken veel minder hard.” Goederond klaagt niet over het zondagse luiden voor de erediensten en het gebeier rond rouw- en trouwdiensten. „Dat heeft een functie.”
Maar het inluiden van de werkdag om 8 uur, het markeren van de middag om 12 uur en het beëindigen van de werkdag om 18 uur vindt hij totaal overbodig. „Iedereen heeft tegenwoordig een horloge.”
Volgens Goederond steunen zo’n acht andere Kerkpleinbewoners hem in zijn strijd. De raad buigt zich dinsdag over een commissievoorstel om het klokgelui te halveren, maar Goederond vindt dit onvoldoende. „Volgens metingen van de milieudienst klinkt de klok tot 14 decibel te luid. De gemeente overtreedt dus gewoon de wet.”
Raadslid Vriend van de CDA-eenmansfractie reageert kritisch op het betoog. „De cultuur van driemaal daags klokluiden voert terug tot de 14e eeuw. Het gaat hier om het angeluskleppen. Toen Goederond 35 jaar terug pal voor de dorpkerk kwam wonen, wist hij dat ook daar de klok luidde. Nu voert hij sinds drie jaar –met naar eigen zeggen enkele medestanders– actie. Moet heel de gemeente zich dan naar zo’n kleine minderheid voegen, terwijl het gaat om zo’n eeuwenoude cultuur?”
Carbidschieten
Vriend vreest dat de raad komende week instemt met het voorstel. „Waar eindigt het? De wethouder heeft het kerkbestuur ook al verzocht om het zondagse luiden in te perken. Maar wettelijk valt dit niet af te dwingen. En wat de geluidsnormen betreft: de gemeente kan de kerk hier gewoon ontheffing voor verlenen. Bij het carbidschieten tijdens de jaarwisseling, pal naast een natuurgebied, is dat ook nooit een probleem. Terwijl die traditie nog maar zo’n twintig jaar oud is.”