Raadsvergadering van mensen met verstandelijke beperking in Veenendaal
Of ze nu van Buitenzorg Democraten, De Buitenzorgers of de Ernie & Bert-Partij zijn, de veertien raadsleden zijn het tijdens de bijzondere raadsvergadering in Veenendaal helemaal met elkaar eens.
Als dat nodig is, vinden ze unaniem, moeten mensen met een verstandelijke beperking bij verkiezingen in het stemhokje hulp krijgen bij het uitbrengen van hun stem.
Alle veertien volgden ze bij Stichting Buitenzorg in Veenendaal de cursus politieke besluitvorming voor mensen met een verstandelijke beperking, opgezet door oud-wethouder en -raadslid Jaap Pilon (D66, Lokaal Veenendaal) en oud-fractievoorzitter Bert van de Weerd (CDA).
Voor de tweede keer brachten ze dinsdagavond het geleerde in praktijk in de raadzaal van Veenendaal, onder voorzitterschap van burgemeester Kolff. De cursisten spraken met raadsleden, wethouders, de griffier van de gemeenteraad en partijleden. Ook keken ze rond in het gemeentehuis en bezochten ze onder leiding van de Veenendaalse parlementariër Bisschop (SGP) de Tweede Kamer.
Vorig jaar boden ze minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) een zelfgemaakte petitie aan voor hulp voor verstandelijk beperkten in het stemhokje. Van Plasterk is er deze avond voor alle cursisten een persoonlijke brief. Daarin laat hij weten dat een begeleider in het stemhokje niet mogelijk is. Dat brengt het stemgeheim in gevaar, aldus de bewindsman.
Bisschop vertelde dinsdag dat een voorstel voor speciale stembiljetten met logo’s van partijen en foto’s van kandidaten evenmin kan rekenen op de instemming van de Tweede Kamer. Hij daagt de cursisten uit andere oplossingen aan te dragen.
Kolff, die meldt dat premier Rutte hem heeft gevraagd alle raadsleden voor vanavond succes te wensen, verdedigt in eerste instantie de afwijzing van Plasterk. „Hulp in het stemhokje kan de kiezer beïnvloeden.”
Björn Rodenburg van Buitenzorg Democraten vindt dat maar onzin. „Ik weet goed wat ik wil stemmen. Als iemand voorstelt een andere partij te kiezen, doe ik dat niet.”
De ‘raadsleden’ komen met ideeën; zo zou hulp alleen gegeven moeten worden aan kiezers met een speciale pas die via de zorginstelling of de sociale werkvoorziening wordt verstrekt. Kolff: „Ik heb vanavond in elk geval geleerd dat ik nooit meer een voorstel in de gemeenteraad moet brengen waar geen enkele partij het mee eens is.”
Steun is er wel voor het voorstel dat mensen met een verstandelijke beperking op de arbeidsmarkt niet mogen worden gediscrimineerd. „We kunnen niet alles, maar veel dingen wel”, aldus Melinda Jansen van Buitenzorg Democraten.
Na afloop deelt de burgemeeester Kolff de diploma’s uit. „Een helder betoog, daar kunnen sommige raadsleden nog een voorbeeld aan nemen”, complimenteert hij een cursist. Coby van den Heuvel van NFC vond de vergadering gezellig. „Zo kun je ook op een goede manier met elkaar omgaan, je hoeft geen ruzie te maken in de politiek.”