Binnenland

„Mantelzorger moet kiezen voor andere aanpak bij psychisch ziekte”

Als er sprake is van psychische ziekte in een gezin, is het goed dat de mantelzorger voor een aanpak kiest waarbij hij zichzelf niet voorbijloopt.

Redactie binnenland
21 November 2016 11:24Gewijzigd op 16 November 2020 08:43
Een kind maakt een psychisch zieke ouder een verwijt. beeld RD, Sjaak Verboom
Een kind maakt een psychisch zieke ouder een verwijt. beeld RD, Sjaak Verboom

Dat was de boodschap van voorzitter J. Boogaard zaterdag tijdens de jaarvergadering van Een Handreiking, de reformatorische vereniging voor familieleden van psychisch zieken.

Boogaard benadrukte dat het voor partner, ouder of kind van een psychisch zieke belangrijk is het hoofd boven water te houden en gaf daarvoor praktische tips.

Wees realistisch, stelde Boog­aard. „Maak bewuste keuzes en kom die na. Voel u verantwoordelijk voor uw eigen keuzes, ook al vindt de zieke dat niet altijd leuk. Leg de redderrol af.”

Boogaard bepleitte evenwicht in de benadering van de zieke. „Blijf trouw in uw zorg of afleggen van bezoek, maar kijk ook uit voor te grote betrokkenheid. Uw leven moet niet gaan samenvallen met uw zorgtaak. Dan wordt u een co-patiënt. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Ga op vakantie.”

Zorg goed voor uzelf, adviseerde de voorzitter. „Eet en drink goed. Slaap voldoende. Alleen als uw batterij opgeladen is, kunt u er zijn voor de zieke.”

Daarbij is het goed keuzes te maken. „U kunt niet te veel ballen in de lucht houden: werk, kerkenwerk, zorg voor het gezin, zorg voor de zieke.”

Het is ook belangrijk in geloof afstand te nemen, benadrukte Boogaard. „Leg elke dag uw bezorgdheid in de handen van God. Hij zorgt voor de zieke. U doet het ook, maar uiteindelijk is het God Die helpt. Hij is ook u nabij. Bid voor de zieke, bid om kracht en wijsheid voor uzelf.”

Bij de zorg voor het familielid is het ook goed eraan te denken wat de mantelzorger op de lange termijn aankan, zo stelde de voorzitter van Een Handreiking. „Uw zorg en betrokkenheid zijn immers jarenlang nodig. Schakel op tijd hulp in, voor de ander, voor uzelf. Delegeer zorg. Geef uw grenzen aan. Accepteer dat iemand soms het huis uit moet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer