„Natuur de dupe van toeristisch schiereiland in Veerse Meer”
Een plan voor de aanleg van een toeristisch schiereiland in het Veerse Meer houdt de gemoederen in Zeeland bezig. Op het eiland verrijzen een hotel, woningen en een restaurant. Kosten: 40 tot 50 miljoen. „Dit is onverenigbaar met de schitterende natuur in het gebied.”
De Zeeuwse Lagune heet het plan van ondernemer Marco Doeleman om in het Veerse Meer, tegen de Veerse Gatdam aan, een vakantieschiereiland te realiseren met een 44 kamers tellend hotel, 20 vrijstaande woningen, 20 penthouses, 48 appartementen en een restaurant. Doeleman hoopt eind volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen.
Het Veerse Meer is een Natura 2000-gebied. Volgens de SGP-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Noord-Beveland, Van de Woestijne, is het twijfelachtig of het project verenigbaar is met de bijzondere landschappelijke kwaliteiten van het meer. „Elk initiatief op die plek mag de natuurwaarden geen geweld aandoen, ja, moet ze zelfs versterken, zo is afgesproken binnen de ruimtelijke kaders die voor het gebied zijn opgesteld”, aldus Van de Woestijne.
„Vorige week hield de gemeente Noord-Beveland een informatieve raadsvergadering over het plan. Ik kreeg een A4’tje waarop het was ingetekend. Er stonden wat vlakken op zonder verdere toelichting. Aan de hand daarvan kan ik geen toetsing maken.”
Plaat van Onrust
Het droomproject van Doeleman verrijst waar ooit de Plaat van Onrust lag. Deze zandplaat verdween toen het Veerse Gat, de voormalige zeearm tussen Walcheren en Noord-Beveland, in 1961 in het kader van de Deltawerken werd afgesloten. Door zandopspuitingen moet een landtong, een schiereiland, ontstaan.
Doeleman: „Om zo min mogelijk zand te hoeven gebruiken, ging ik op zoek naar een ondiep deel. Logischerwijs kom je dan bij de voormalige Plaat van Onrust bij de Veerse Dam terecht. Ik wil die plaat weer zichtbaar maken.”
Raadslid Van de Woestijne: „Dit is een schitterende plek op de grens van land en water en je mag het landschappelijke karakter ervan geen geweld aandoen, dus een bouwkundige inpassing moet zeer zorgvuldig gebeuren.”
In het omgevingsplan van de provincie is de Veerse Dam aangemerkt als hotspot: een plek waar recreatief iets mag gebeuren. Maar of de gemeenteraad van Noord-Beveland volgende week donderdag akkoord gaat, betwijfelt Van de Woestijne. „We moeten rust en ruimte koesteren en niet de kip met de gouden eieren slachten door alles maar vol te bouwen.” Burgemeester en Wethouders van Noord-Beveland staan positief tegenover het eilandplan.
Weerstand
Doeleman kocht in 2001 een restaurant op de Veerse Dam. Dit stond in de beschermingszone van de dam en mocht daar niet blijven. De plek moest worden teruggegeven aan de natuur. In het kader van de structuurvisie voor het Veerse Meer wezen de autoriteiten in 2004 buiten de beschermingszone een plek aan de rand van de dam aan waar Doeleman vervangende activiteiten mocht ontplooien.
„De weerstand tegen De Zeeuwse Lagune komt voort uit emoties”, zegt de ondernemer. „Alsof ik het hele Veerse Meer ga bebouwen. Wat is dit schiereiland in grootte ten opzichte van de rest van het meer? Het meer is net zo groot als Noord-Beveland, het schiereiland beslaat 31.000 vierkante meter. Maar ik kan me de emoties indenken. Ik ben ook een Zeeuw. Ik heb op die plek leren surfen, elke dag reed ik er op de fiets met mijn surfkarretje erachter naartoe. Ik loop er dagelijks met mijn hond. We gaan zorgvuldig te werk. Het Veerse Meer is een prachtig water met prachtige natuur. Dat moet je koesteren. Maar als ondernemer zeg ik dat dit niet betekent dat je er niet wat economische pijlers mag plaatsen.”
Voor de muziek uit
De gemeenteraad van aangrenzende gemeente Veere nam onlangs een motie aan waarin het plan van Doeleman „ongewenst” wordt genoemd. Voorzitter Schot van de SGP/CU-fractie bepleit een pas op de plaats.
„Doeleman loopt wat voor de muziek uit omdat allerlei gesprekken over de structuurvisie voor de Veerse Gatdam nog gaande zijn. B en W van Noord-Beveland zijn positief, maar vanuit Veers perspectief wordt er, met respect voor Noord-Beveland, toch wat anders naar gekeken”, aldus Schot.
De fractie van Schot ziet „liever een ontwikkeling in kwaliteit dan een verdere toename van bedden. Op dit project zitten we niet te wachten.”