Binnenland

Bijbel buiten schot in moslimdebat

Ondanks pogingen vanuit de media om de Bijbel op dezelfde wijze ter discussie te stellen als het omstreden boek ”De weg van de moslim”, speelde de vergelijking tussen die twee geschriften nauwelijks een rol in het kamerdebat van woensdagavond.

Redactie politiek
29 April 2004 12:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

In de media waren de bijbelse noties over homoseksualiteit de afgelopen week nadrukkelijk in de discussie over het moslimboek betrokken. Zo legde het tv-programma NOVA minister Verdonk van Integratie vrijdagavond enkele citaten voor waarin homoseksualiteit scherp werd veroordeeld. Ze dacht dat ze afkomstig waren uit de koran. Toen ze hoorde dat het om bijbelteksten ging, was ze even in verwarring.

Woensdag wierp het Algemeen Dagblad de vraag op hoe homovriendelijk de Bijbel is. Aan het woord kwam de schrijver Maarten ’t Hart, die verklaarde dat de Bijbel „in veel opzichten veel erger is dan de koran.”

In het kamerdebat over het boek ”De weg van de moslim” vond deze kritiek niet of nauwelijks weerklank. Alleen SGP’er Van der Staaij en D66-leider Dittrich gingen op de vergelijking in maar beiden vonden dat er sprake was van een groot verschil. „”De weg van de moslim” is een eigentijds boek”, zo pareerde Dittrich de kritiek op de Bijbel. Het moslimboek werd pas enkele jaren geleden in het Nederlands vertaald.

Van der Staaij noemde de kritiek op de Bijbel „een bedenkelijke uitwas” en „gevaarlijke lariekoek.” De gewraakte bijbelteksten plaatste hij in een historische context. „In een plotselinge vlaag van bijbelstudiezin wordt de vinger gelegd bij wetten uit het Oude Testament. Wetten, die duizenden jaren geleden aan Israël zijn gegeven, in een tijd waarin de heidense filosofen nog aan het dubben waren of vrouwen nu wel of niet als mensen kunnen worden aangemerkt.”

Hij benadrukte dat die wetten, anders dan de Tien Geboden, alleen voor het toenmalige Israël golden. „Elke vergelijking met sharia-voorschriften, die nu juist een universele geldigheid pretenderen, of met daarop gebaseerde oproepen, gaat dus mank”, aldus het kamerlid.

Verder bracht hij in dat „er gewoonweg geen eigentijdse christelijke evenknie bestaat voor ”De weg van de moslim”. De vergelijking met de Bijbel vervuilt alleen maar de discussie en leidt volgens Van der Staaij af van het werkelijke probleem: de gewelddadige implicaties van islamitische geschriften. Minister Donner van Justitie voegde eraan toe dat de Bijbel ook eigentijds is. „Het heeft een Oud en een Nieuw Testament.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer