„Het duurt hier allemaal wat langer”
„Je moet een beetje flexibel zijn om zaken te doen op Cyprus. Het duurt allemaal wat langer hier.” Jos de Boer is zelfstandig ondernemer op Cyprus, per 1 mei een van de tien nieuwe EU-landen. „Het zal nog wel een paar jaar duren voordat alles aan de EU-standaarden voldoet.”
De Boer (48), zelfstandig agent voor snoepfabrikant Perfetti/Van Melle, hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom hij naar Cyprus is verhuisd. „Kijk om je heen. Dit is toch geweldig! Het is lekker weer, ik woon in een mooie stad in een mooie omgeving en de mensen zijn relaxed.” De geboren Amsterdammer zit precies een jaar in de kuststad Limassol en regelt de distributie van snoepjes zoals Mentos en Fruit-tella naar Cyprus, het Midden-Oosten en een deel van Afrika.
De keuze voor Cyprus blijkt ook een strategische te zijn. „Ik werkte eerst vanuit Zwitserland, maar het reizen kostte me een hoop geld. Toen ben ik op zoek gegaan naar een land van waaruit ik het Midden-Oosten goed kan bedienen. Waarom niet naar Cyprus? dacht ik. Mijn vrouw is gelukkig flexibel en die dacht hetzelfde. Nu hang ik aanzienlijk minder in de lucht”, vertelt De Boer.
Het leven op Cyprus bevalt hem uitstekend. „Een van de grootste voordelen van Cyprus vind ik dat er geen files zijn. Als je hier op de snelweg rijdt, lijkt het wel zondagmorgen in Nederland. De Cyprioten zijn ook heel open. Je wordt snel opgenomen in de lokale gemeenschap. Ik ben ook wel een makkelijk persoon, maak vrij snel contact en dat vinden ze leuk.”
Om zaken te kunnen doen met de Cyprioten moet je wel een beetje flexibel zijn, legt De Boer uit. „Het duurt allemaal wat langer hier. In bijvoorbeeld Spanje komt alles morgen. Hier betekent morgen volgende week of over een maand. Maar het is prettig zakendoen met Cyprioten. Ze zijn vrij open en eerlijk en zijn gek op onderhandelen. Ze spelen een spelletje, maar ja is ja en nee is nee.”
In Nederland is alles veel meer rechtlijnig, vindt hij. „Afspraak is afspraak, morgen is morgen. Dat soort begrippen is hier wat vager. De zuidelijke mentaliteit heeft ook invloed op het zakendoen. Officieel heeft Cyprus geen siësta, maar tussen 1 en 3 ’s middags is alles gesloten. Dat tekent hun manier van doen.”
De sociale bewogenheid op Cyprus is veel groter dan in Nederland. „De Cyprioten zijn heel familiair en dat vind ik wel prettig. Bejaardentehuizen zul je hier niet zien. Opa en oma wonen bij de ouders of de kinderen in huis. Iedereen valt terug op elkaar.”
Toch heeft Cyprus ook nadelen. „Er is veel bureaucratie en bij het bankwezen heb ik ook mijn twijfels. Toen ik een creditcard wilde aanvragen, moest ik een borg betalen van 30.000 dollar omdat ik buitenlander ben. En dat ging ook zo bij het afsluiten van een telefoonabonnement. En ze doen hier ook wel aan vriendjespolitiek.”
Cyprus is sinds 1974 gescheiden in het internationaal erkende Griekse deel in het zuiden en het zelfbenoemde Turkse deel in het noorden. Afgelopen zaterdag stemden beide gemeenschappen in twee referenda over een herenigingsplan van VN-secretaris-generaal Annan. Maar de Grieks-Cyprioten stemden tegen het plan en dat betekent dat per 1 mei alleen het Griekse deel van Cyprus toetreedt tot de Europese Unie.
Jos de Boer vindt dat Cyprus wel binnen de EU past. „Cyprus heeft een stabiele economie. Het is geen land dat volgepompt moet worden met subsidies. De werkloosheid is erg laag. De Grieks-Cyprioten zijn na 1974 heel hard gaan werken om hun land weer op te bouwen. Ze zijn zo slim geweest om veel toeristen te trekken. Per jaar komen er nu 2 tot 3 miljoen toeristen naar Cyprus.”
Cyprus is nog niet helemaal klaar voor de EU. „Nederland is geciviliseerd en alles is goed geregeld. Cyprus is erg bureaucratisch en het zal nog wel een paar jaar duren voordat alles aan de standaarden van de EU voldoet. De hygiëne in (horeca)gelegenheden is hier bijvoorbeeld ver te zoeken. Maar dat zie je ze nu wel aanpassen. Ik heb zelf wel mijn zorgen als Cyprus over twee jaar de euro moet gaan voeren. Dan krijg je het psychologische effect dat alles twee keer zo duur wordt. Door de toetreding zullen voor Cyprus ook veel importrechten wegvallen. In principe zou alles dus 5 tot 10 procent goedkoper moeten worden. Maar de winkels zijn gewend een bepaalde prijs te voeren. Die importrechten gaan dus in de handel verdwijnen.”
De Cyprioten hebben ook hun zorgen over de toetreding. „Zij verwachten dat heel Europa hierheen komt. Overal op Cyprus worden huizen gebouwd, half Cyprus staat te koop. Ik verwacht die toeloop niet. Andersom zijn de Cyprioten blij dat het makkelijker wordt om bijvoorbeeld in het buitenland te gaan studeren.
Maar Cyprus zal wel nooit echt belangrijk worden binnen de EU. Het is een beperkte markt met 800.000 inwoners. Amsterdam is groter. Toch zou er best ruimte zijn voor een supermarktketen als Albert Heijn. Voor mij is het toerisme vooral belangrijk. Al die toeristen kopen snoep in de vele kiosken die Cyprus rijk is. Ik denk dat Cyprus hard moet werken aan zijn promotie als vakantieland.”