Binnenland

Donner wil laten scheiden zonder advocaten

Minister Donner van Justitie wil dat mensen eventueel zonder advocaat kunnen scheiden. Het scheidende stel zou dan zelf tot overeenstemming moeten komen en dit uiteindelijk aan de rechter voorleggen. Donner kwam hiermee in reactie op de wens van de Tweede Kamer om scheiden mogelijk te maken zonder tussenkomst van de rechter. De bewindsman is hier pertinent tegen en wil hoe dan ook dat de rechter altijd de finale toetsing blijft uitvoeren.

ANP
29 April 2004 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

Tijdens een debat over scheiding en omgangsrecht bleek woensdag dat Donner en de Tweede Kamer hierin lijnrecht tegenover elkaar stonden. Zelfs Donners eigen partij, het CDA, vindt het voorstelbaar dat een beëdigd ambtenaar de scheiding zou bekrachtigen. Donner kreeg alleen steun van de ChristenUnie en de SGP.

Een meerderheid van CDA en PvdA vindt wel dat er altijd een rechter aan te pas moet komen als er kinderen in het spel zijn. D66 vindt dat ook zolang de kinderen jonger dan twaalf jaar zijn. De VVD meent dat mensen altijd zonder rechter moeten kunnen scheiden als zij overeenstemming hebben bereikt, ook als daar kinderen bij zijn betrokken. De VVD’er Luchtenveld zal daartoe alsnog een initiatiefwetsvoorstel indienen.

De Kamer is enthousiast over bemiddeling bij een scheiding, door mediators dan wel door een advocaat of notaris. Zodra overeenstemming is bereikt over alimentatie of andere kwesties, kan de scheiding worden afgehandeld door een andere figuur dan de rechter.

Donner wil mediation stimuleren maar vindt de rechter onmisbaar, omdat die als onafhankelijke de kwaliteit van de overeenkomst kan toetsen. „De rechter is het laatse knopje. Wat moet een notaris doen die twijfelt aan een voorgelegd akkoord, waar de echtelieden het zelf wel over eens zijn?", aldus Donner. Het gevaar bestaat dat de notaris verwordt tot een pseudo–rechter.

De minister wil liever dat het echtpaar van tevoren allerlei kwesties regelt en een verzoekschrift voorlegt aan de rechter over de zaken waarover men het wel of niet eens is. Wat hem betreft kan dit dus ook zonder advocaten, die nu nog verplicht zijn bij echtscheiding. Maar volgens Luchtenveld kan ook in het VVD–plan de plicht vervallen om advocaten te hebben als mediators daarvoor in de plaats komen.

Verder moet het ouderschap geregeld zijn voordat de scheiding wordt uitgeproken. Daarin waren Donner en de Tweede Kamer het wel roerend eens. De minister komt nog met een analyse over sanctiemiddelen tegen gescheiden ouders die weigeren de vastgestelde omgangsregeling na te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer