Binnenland

Jarig Leefbaar: parallel met Trump duidelijk

De verrassende overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vertoont gelijkenis met de opkomst van Leefbaar Rotterdam vijftien jaar geleden.

ANP
9 November 2016 18:24Gewijzigd op 16 November 2020 08:23

Dat constateerden politiek leider Joost Eerdmans en oprichter Ronald Sörensen woensdagmiddag tijdens de viering van het derde lustrum van de partij, die op 9 november 2001 werd opgericht uit onvrede met het politieke beleid in de Maasstad. Het was destijds Pim Fortuyn „die een mokerslag uitdeelde aan de gevestigde orde, net zoals Trump nu doet”, zei Eerdmans. „Ook toen was sprake van dezelfde minachting en onderschatting van de kiezers. Dat zagen we in de campagne ook in de VS.”

Sörensen ziet eveneens parallellen met Trump als outsider. Net als nu in de Verenigde Staten laten kiezers „zich niet meer door politici beduvelen”.

Door zijn Rotterdamse achterban eerlijk te benaderen („Hard met een hart”) heeft het jarige Leefbaar volgens de oprichter een trouwe aanhang vergaard. De partij durft zaken als armoede en integratie te benoemen, aldus Sörensen. De stad voerde in het verleden te veel „verkeerde lijstjes” aan. Daarin is een omslag teweeg gebracht, vindt hij.

In de voorbije vijftien jaar heeft de partij bij alle raadsverkiezingen telkens ruwweg een derde van de stemmen gekregen. „We zijn dus een blijvertje”,aldus de oprichter. Op het ogenblik levert Leefbaar drie wethouders in het college.

Volgens fractievoorzitter Ronald Buijt is het werk nog niet gedaan. De stad is nog steeds „een armoedemagneet”, waarin van elke duizend nieuwkomers er negenhonderd in de laagste inkomensgroepen zitten. Om verpaupering in de stadswijken aan te pakken, wordt op 30 november een referendum gehouden. Leefbaar wil dat de 15.000 slechtste huizen in de sociale sector worden gesloopt. In plaats daarvan moeten 5.000 goede en betaalbare woningen worden gebouwd. Dat voorkomt verdere verpaupering en versterkt de wijken, denkt de partij. Leefbaar zegt zich neer te leggen bij de wil van de meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer