Kabinet komt met Uitzonderingswet voor probleemwijken
Rotterdam krijgt via een zogeheten Uitzonderingswet ruimte om in probleemwijken inkomenseisen te stellen aan mensen die zich er willen vestigen. Dat maakten de ministers De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkszaken) en Verdonk (Integratie en Vreemdelingenzaken) woensdag bekend.
De ministers gaven in Rotterdam de reactie van het kabinet op het actieprogramma dat de gemeente in december presenteerde om de opeenstapeling van problemen in achterstandswijken aan te pakken. De Uitzonderingswet waarmee het kabinet komt, biedt tevens de mogelijkheid om in buurten economische kansenzones aan te wijzen en malafide huiseigenaren aan te pakken.
De Uitzonderingswet gaat gelden voor de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Aan de Coolsingel spreekt men echter van de ’Rotterdam–wet’ die op „unieke en vernieuwende wijze tegemoet komt aan het Rotterdamse verzoek om op maat gesneden wetgeving voor buurten in nood".
De vraag uit Rotterdam om de toestroom van kansarmen (mensen zonder werk, inkomen, opleiding die niet of nauwelijks Nederlands spreken) naar de stad in te dammen, vond al eerder gehoor in politiek Den Haag. De eisen voor gezinshereniging en inburgering zijn aangescherpt. Voor allochtonen komt er een inburgeringsplicht waarbij de verblijfsvergunning wordt gekoppeld aan de mate van inburgering. Ook de regels voor gezinshereniging zijn scherper door de inkomenseis (120 procent van het minimumloon) en de minimumleeftijd van de partner uit het buitenland. Op verzoek van Rotterdam is daaraan toegevoegd dat voor gezinshereniging adequate huisvesting is vereist.
Burgemeester Opstelten toonde zich zeer tevreden met de voornemens van het kabinet. Volgens hem geven ze Rotterdam de noodzakelijk armslag voor het vergroten van de leefbaarheid en integratie in de wijken en versterking van de sociaal–economische positie van de burgers. Hij vond dat het Rijk de „buitenmaatsheid" van de problemen in Rotterdam heeft erkend door de voortvarendheid waarmee het kabinet er op reageerde en kwam met handreikingen en oplossingen.
De Uitzonderingswet gaat waarschijnlijk het eerst gelden voor de Tarwewijk en Hillesluis en gebieden rond de Dordtselaan en Strevelsweg.