Deel Uddel leeft maand zonder alcohol
„Ik schrok er wel van”, zegt Janet van den Broek (11). „Ik kan beter niet dronken worden.” Met een speciale alcoholbril op over een rechte lijn lopen is knap lastig, merkten schoolkinderen in Uddel onlangs. In het Veluwse dorp wordt deze maand de actie ”30 dagen zonder alcohol” gehouden.
Het alcoholgebruik onder 12- tot 15-jarigen is in Uddel relatief hoog, hebben onderzoeken uitgewezen. Voor een plaatselijke werkgroep was dat aanleiding om aan bewustwording te doen en een lokale editie van de landelijke ”Ik Pas”-campagne te organiseren, met medewerking van kerken, scholen en sportverenigingen. Inwoners zijn uitgedaagd de hele maand november geen alcohol te nuttigen. Er hebben zich vijftig deelnemers aangemeld.
„Jongeren komen vaak rond hun twaalfde al met alcohol in aanraking”, bevestigt Hélène Mook van welzijnsinstelling Stimenz, al jaren sociaal werkster in Uddel. „Soms met de beste intenties van ouders. Ze laten hun kinderen eens een slokje proberen, aangelengd met water, bijna speels. Maar zo heeft wel smaakgewenning plaats.”
Dat alcoholgebruik in Uddel maatschappelijk geaccepteerd is, constateerde ook Bianca Lubbers, preventiewerker bij het Jongeren-Informatie-Punt in Apeldoorn, toen zij in de aanloop naar de alcoholloze maand de afgelopen weken de groepen acht van de basisscholen voorlichtte. „Een aanzienlijk aantal leerlingen, zeker meer dan de helft, heeft al eens alcohol geproefd. Dat varieert van per ongeluk een keer een slokje uit een verkeerd glas tot vaker de restjes van ouders mogen opdrinken. Ik keek op van het gemak waarmee veel ouders zeggen: Wij dronken vroeger op die leeftijd ook al wat alcohol.”
Met een speciale alcoholbril op ervaren de leerlingen zelf wat het is om dronken te zijn. De bril heeft een lens die de effecten van alcoholgebruik simuleert. Alieke Boeve (11), net als Janet leerlinge van de Rehobothschool, heeft de bril op gehad. „Het was alsof de grond naar beneden liep en ik bijna viel. Als je dronken bent, ben je in je hoofd de weg helemaal kwijt.”
Gezelligheid
Er is een hele omslag nodig doordat alcohol met gezelligheid wordt geassocieerd, concludeert Lubbers. „Het is net als eerder met de bewustwording rondom roken. Uddel helemaal droogleggen is niet onze opzet. Met een glaasje alcohol zo nu en dan is niks mis, maar voor jongeren van wie de hersenen niet volgroeid zijn, is alcohol gewoon schadelijk. Ouders hebben hierin een voorbeeldfunctie. Het gaat niet alleen om de gezondheid. Bij overmatig alcoholgebruik gaan de remmingen eraf. Dat kan zich vertalen in ongewenst seksueel gedrag, onder het mom van: ik weet niet wat ik deed, ik was dronken.”
Ook kerken staan achter de actie. „Laten we eerlijk zijn: alcoholmisbruik is een probleem in Uddel, zowel onder jongeren als onder ouderen”, schrijft de hervormde predikant ds. A. Goedvree in een brief waarin hij de actie ondersteunt. De predikant en zijn kerkenraad hebben zich bij het initiatief aangesloten.
Alcoholmisbruik heeft „ingrijpende persoonlijke en sociale gevolgen” in het dorp, stelt ds. Goedvree. „Misschien is het grootste probleem wel dat het zich vaak in het verborgene van de schone schijn afspeelt. De praktijk leert dat er helaas vaak meer gedronken dan gebeden wordt. Ook ten aanzien van het kratje bier en het rekje wijn geldt: HEERE, wat wilt Gij dat ik doen zal?”
Vanaf de kansel heeft ds. Goedvree het probleem ook ter sprake gebracht. Twee weken geleden preekte hij over Efeze 5:18. „Wordt niet dronken van de wijn, waarin losbandigheid is, maar wordt vervuld met de Geest”, staat daar. Verder wordt op catechisatie over alcoholgebruik gesproken. „Hopelijk brengt deze actie een brede bezinning op gang”, aldus de predikant.
Doopgesprekken
In de gereformeerde gemeente in Nederland is in de catechisatiegroepen eveneens aandacht aan alcoholgebruik besteed. Ouderling J. Dorresteijn: „Tegen de jongelui heb ik gezegd dat ik deze maand ook geen alcohol drink. Alcoholgebruik is al langer een thema in de doopgesprekken. De kerkenraad vindt het belangrijk dat er in de gezinnen vroegtijdig oog voor is hoe met alcohol omgegaan wordt. Daarom stellen we het bij de doopaangiften aan de orde.”
Uddel laat alcohol een maand staan