Binnenland

„ME-bus was rode lap voor risicojeugd Ede”

De incidenten in de Edese wijk Veldhuizen A rond de jaarwisseling en in mei hadden mogelijk voorkomen kunnen worden als politie en gemeente vooral hadden ingezet op beter informeel contact met de risicojongeren in de buurt. Dat concludeert het bureau DSP-groep dat in opdracht van burgemeester en wethouders het beleid in de afgelopen jaren heeft geëvalueerd.

Webredactie
4 November 2016 08:28Gewijzigd op 16 November 2020 08:12
beeld ANP
beeld ANP

De aanwezigheid van een bus van de Mobiele Eenheid rond de jaarwisseling is een inschattingsfout geweest, gaf de politie tegenover de onderzoekers toe: „Dit werkte als een rode lap.” Ook begin mei had „meer energie gestoken kunnen worden in de-escalerend optreden”, menen de onderzoekers. „Het zou effectiever geweest zijn om in nauwer contact te treden met de jongeren zelf. De inschatting om alleen extra toezicht op straat in te zetten bleek onjuist.”

Rond de jaarwisseling verschilde Ede volgens de onderzoekers weinig met andere plekken in Nederland. „Dan nemen veel jongeren het niet zo nauw met de geldende regels.” In mei waren de sluiting van een theehuis zonder een vervangende locatie en oudere jongeren die het daar niet mee eens waren de aanleiding, aldus het DSP-rapport. De aanstichters van de rellen waren vooral Nederlands-Marokkaanse jongeren die zich achtergesteld voelen.

Om incidenten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen is beter contact met de risicojongeren nodig, adviseren de onderzoekers. „Die groep is kleiner geworden in de loop der jaren, het zijn er geen 300 meer”, zei onderzoeker Paul van Egmond donderdagavond in een toelichting voor de gemeenteraad. „De harde kern is moeilijk te bereiken en te bewegen, maar een focus daarop met langdurige en op de persoon gerichte begeleiding heeft zeker zin.” Daarnaast moeten gemeente, politie, justitie en hulpverleningsorganisaties hun informatie over de risicojongeren beter delen, beveelt het rapport aan.

Het beleid van de gemeente vanaf 2008 heeft zijn effecten, stellen de onderzoekers vast. De veiligheid en leefbaarheid in Veldhuizen A is verbeterd, de criminaliteit is afgenomen, het aantal risicojongeren is gedaald en de Marokkaans-Nederlandse jongeren uit Ede maken een relatief goede ontwikkeling door, zo blijkt uit een vergelijking met 21 andere gemeenten.

Burgemeester en wethouders nemen de aanbevelingen van het onderzoek over en gaan hiervoor een plan van aanpak uitwerken, waarover de gemeenteraad begin volgend jaar wordt geïnformeerd.

De afgelopen dagen was het weer onrustig in de wijk. Negen auto’s en enkele muren en schuttingen en bushokjes werden beklad met onder meer hakenkruizen en jodensterren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer