Binnenland

Zeeland steeds veiliger: aantal woninginbraken neemt fors af

Zeeland wordt steeds veiliger. Het aantal woninginbraken daalt er spectaculair, zegt de politie. Buurtpreventie en buurtwhatsappgroepen werpen hun vruchten af. „De burger wordt alerter.”

Jan Dirk van Scheyen
2 November 2016 22:04Gewijzigd op 16 November 2020 08:09
beeld ANP
beeld ANP

Tot 17 oktober dit jaar werd 500 keer ingebroken in een Zeeuwse woning. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 800. Politiewoordvoerder van het district Zeeland/West-Brabant Alwin Don zegt dat deze forse daling mede is toe te schrijven aan een toenemende waakzaamheid van de burger. „Er komen steeds meer buurtwhatsappgroepen en buurtpreventieprojecten van de grond en die beginnen hun nut te bewijzen.” Maar ook campagnes van politie en overheid waarmee de burger werd opgeroepen het alarmnummer 112 niet alleen bij ongevallen maar ook bij het signaleren van verdachte situaties te bellen blijken een succes. Don: „De politie komt na zo’n melding onmiddellijk in actie en niet zelden kan de dader op heterdaad worden betrapt.”

De politiewoordvoerder zegt dat door die toegenomen alertheid onder de bevolking er ‘een mooi samenspel’ ontstaat tussen politie en burger. Maar een inbraak is ook niet niks. Don: „Een inbreker dringt diep binnen in het zijn van het slachtoffer. Je huis is je thuis en het is zeer ingrijpend als daar een vreemde in binnendringt, je spullen overhoop haalt en dingen wegneemt. Dat doet heel veel met mensen. Je ziet vaak dat de gedupeerde er maanden, soms zelfs jaren nadien nog last van heeft. Het slijt wel, maar vergeten doe je het nooit.”

Don roemt daarom de initiatieven van wijkbewoners om buurtpreventieteams op te richten. „Het is een heel goede zaak om burgers te betrekken bij het voorkomen van woninginbraak en hen op die manier medeverantwoordelijk te maken voor de veiligheid in de eigen wijk.” Maar ook de politie zelf heeft de laatste vier jaar ‘een scherper focus’ op de aanpak van zowel woninginbraken als overvallen en straatroven.

En soms heb je gewoon geluk. Don: „We hebben een paar leden van een familie op heterdaad betrapt bij een woninginbraak die, zo bleek later uit onderzoek, tachtig en misschien nog wel meer woninginbraken op hun geweten hadden. Die werden vooral gepleegd op Walcheren, hun werkterrein. Ze zijn uiteindelijk veroordeeld en zitten nu vast. Ik wil niet alle woninginbraken op Walcheren van de laatste jaren in hun schoenen schuiven, maar ze hadden er mogelijk een flink aandeel in.”

Don durft de conclusie aan dat Zeeland door het dalende aantal inbraken veiliger is geworden. „Zeker als je de vergelijking maakt met vier jaar geleden. Toen was de situatie echt dramatisch slecht. In 2012 waren er van Vlissingen tot achter Tilburg 8000 geregistreerde inbraken, dat aantal is gedaald tot 2500 dit jaar.”

In Zeeland valt op dat het aantal woninginbraken vooral sterk afnam in Vlissingen en Middelbrug. In Middelburg was sprake van een daling van 160 inbraken in 2014 naar 54 in 2016. In Vlissingen werd in 2014 nog in 196 woningen ingebroken, dit jaar tot 17 oktober bleek dat aantal te zijn gedaald naar slechts 43. In de gemeente Veere, het platteland van Walcheren, nam het aantal inbraken met tien af van 67 in 2014 naar 57 in 2016.

Ook het aantal straatroven in Zeeland vertoont een dalende lijn, blijkt uit cijfers. In 2014 waren het er nog 37, in 2015 25 en dit jaar werd nog maar 23 keer een straatroof gepleegd. Het aantal overvallen bleef ongeveer gelijk: 14 in 2014, 13 in 2015 en 13 in 2016. Alwin Don: „Woninginbraken, overvallen en straatroven zijn zeer ernstige vergrijpen. De politie steekt heel veel energie in de aanpak ervan en we halen alles uit de kast om de daders op te sporen en de cijfers nog verder omlaag te brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer