Bewoners rond Schiphol razend over groeiplannen
De veertien bewonersplatforms tegen vliegoverlast van Schiphol zijn razend over de Nota Ruimte van het kabinet waarin de luchthaven ruimte krijgt om verder te groeien. „Dit is te gek voor woorden, dit kan gewoon niet", aldus voorzitter K. Weijer van het Platform Vliegoverlast Amsterdam dinsdag. „De overlast rijst nu al de pan uit."
Volgens Weijer heeft de regering bewoners herhaaldelijk beloofd dat Schiphol niet groter zou worden. Ook de Dorpsraad Zwanenburg–Halfweg voelt zich belazerd. „Het kabinet gaat blind voor Schiphol, maar heeft geen oog voor de overlast die dat met zich meebrengt," aldus voorzitter F. van Broekhoven.
Het Platform Vlieghinder Regio Castricum meent dat de uitbreiding van Schiphol afhankelijk is van de evaluatie van de Luchtvaartwet in 2005–2006, waarbij de effecten van de groei van Schiphol in kaart worden gebracht. Het platform maakt zich wel zorgen dat er te veel ruimte wordt opgeofferd voor de economie. „De politiek moet zich niet laten inpakken door partijen met een economisch belang, zoals aandeelhouders", aldus voorzitter O. Bijvoet.
„Schiphol is een belangrijke toegangspoort. De luchthaven kan mogelijk uitbreiden, maar wel op voorwaarde dat de uitkomst van de evaluatie wordt meegenomen. De effecten op de economie, de woonomgeving en het milieu zouden permanent moeten worden onderzocht," aldus Bijvoet.
Het Platform Vliegoverlast Amsterdam vindt het ook merkwaardig dat het kabinet al voor de uitkomsten van de evaluatie besluit dat Schiphol verder moet kunnen groeien. „De regering gaat gewoon door alsof de burgerij niet bestaat", aldus Weijer. „Dat Schiphol op voorhand ruim baan krijgt, past bij een slecht bestuur."
Alle veertien platforms tegen vlieghinder hebben zich verenigd om samen een vuist te kunnen maken tegen groeiplannen van de luchthaven. Zij willen actief betrokken worden bij de evaluatie. Weijer: „Rondom Schiphol wonen twee miljoen mensen. Daar moet je rekening mee houden."
De Kamer van Koophandel (KvK) in Amsterdam is blij dat het kabinet het strategisch belang van Schiphol wel inziet. „Als Schiphol niet voldoende kan groeien, dreigt de mondiale knooppuntfunctie verloren te gaan, met dramatische consequenties voor de nationale en regionale welvaart" aldus de KvK.