Donorkinderen eisen vergoeding spermabank
Donorkinderen en ouders stellen de oud-directeur van spermabank het Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht aansprakelijk voor het onzorgvuldig handelen door de arts Jan Karbaat. In 2009 moest de kliniek sluiten op last van de inspectiedienst IGZ omdat de dossiers niet op orde waren. Vorig jaar werd duidelijk dat donorgegevens mogelijk niet correct zijn. Donorkinderen hebben sinds 2004 het recht om te weten wie hun vader is.
De families worden bijgestaan door Stichting Donorkind, advocaat Tim Bueters en Defence for Children. Volgens de jurist van Defence for Children is het uniek dat op deze manier een civiele procedure wordt gestart tegen een fertiliteitskliniek vanwege kinderrechtenschendingen.
De families willen de man aanspreken voor de onrust en onzekerheid die hij heeft veroorzaakt. Ook willen ze opheldering over geruchten dat hij zelf donor is geweest. Enkele donormoeders vinden dat hun kinderen grote uiterlijke gelijkenissen met de man vertonen, staat te lezen in de brief van de advocaat aan de oud-directeur.
Karbaat liet vrijdag via zijn echtgenote in de uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag weten geen commentaar te willen geven en geen DNA voor afstammingsonderzoek te zullen afstaan.
Naast onzekerheid over afstamming beklagen de ouders en kinderen zich over onzorgvuldige screening van donoren en het overschrijden van het afgesproken maximale aantal van zes donorkinderen per donor. Ook blijken sommige donorkinderen geen volle broer en zus te zijn, ondanks de belofte dat sperma van dezelfde donor zou worden gebruikt, omschrijft Defence for Children de bezwaren.