Jongeren steeds vaker de fout in
Jongeren gaan steeds vaker de fout in. Ook maken ze zich schuldig aan zwaardere delicten. Dat blijkt uit cijfers van het projectbureau Operatie Jong. Het kabinet is geadviseerd een andere aanpak te kiezen.
Het projectbureau Operatie Jong is ingesteld om het jeugdbeleid te verbeteren. Het staat onder leiding van oud-staatssecretaris Van Eijck van Financiën.
Volgens de jongste gegevens die het bureau in kaart heeft gebracht, hoorde de politie in 2002 55.000 minderjarige verdachten. Het ging 12.000 keer om geweldsdelicten en meer dan 15.000 vernielingen. Eenvijfde van de verdachten waren meisjes. Dat aandeel is in de loop van de tijd verdubbeld.
In de periode 1997-2001 werden gemiddeld 47.000 minderjarige verdachten per jaar gehoord door de politie. Ook de aard van de delicten verandert. In 1999 werden 9500 geweldsdelicten van jongeren geregistreerd, tegen12.000 in 2002. Het aantal vernielingen nam toe van 11.500 naar 15.500.
Van Eijck werkt nauw samen met vertegenwoordigers van de ministeries van VWS, Binnenlandse Zaken, OCW, Sociale Zaken en Justitie. Hij komt met aanbevelingen om deze ministeries minder langs elkaar heen te laten werken. Het kabinet verwerkt die aanbevelingen in een nota over het jeugdbeleid, die waarschijnlijk volgende maand uitkomt.
Het kabinet wil vooral bereiken dat de problemen van de jongeren in een vroeg stadium worden onderkend en dat er een passende opvang voor hen is. Ook moet worden voorkomen dat kinderen te snel afhaken op school.
Volgens Van Eijck is het jeugdbeleid te veel verkokerd. Hij adviseert het kabinet ernaar te laten streven om het onderwijs beter te laten renderen. In de praktijk dienen meer kinderen de schoolopleiding af te maken. Ook moeten leerlingen met serieuze problemen sneller geholpen worden.
De geldstromen die jaarlijkse in het jeugdbeleid worden gestoken, zullen grondig worden doorgelicht. Alleen al aan salarissen gaat er 5 miljard euro in de sector om. Van Eijck sluit niet uit dat een verlegging van de geldstromen moet worden doorgevoerd ter wille van een efficiëntere besteding. Ook acht hij forse besparingen mogelijk.
In De Telegraaf van maandag noemt de ex-bewindsman het voorbeeld van het bestrijden van pesten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vroeger gepest zijn, vaker zedendelicten plegen. Hij voorziet dat in de budgetten van de verschillende ministeries moet worden geschoven om het kwaad in een vroeg stadium aan te kunnen pakken.