Lespakket neemt scholieren mee naar Sobibór
De Nederlandse concentratiekamp-overlevende Jules Schelvis verhaalt nog één keer over zijn oorlogservaringen. Schelvis, die eerder dit jaar op 95-jarige leeftijd stierf, overleefde zeven verschillende kampen in nazi-Duitsland. Van zijn verhaal is een speciaal lespakket gemaakt voor de groepen zeven en acht van het basisonderwijs en de eerste klas van de middelbare school.
Op basis van Schelvis’ boek ‘Er reed een trein naar Sobibór’ ontstond in 2013 een reeks concerten, waarin Schelvis zijn verhaal vertelde, ondersteund met historische beelden. Die concerten vormden de basis voor het lespakket
„Jules was zelf betrokken bij het maken van dit lespakket, hij vertelt daarop zelf zijn verhaal”, zegt Jan Vermaning van de stichting Nationale Herdenking Joure, die al eerder educatieve projecten over de Tweede Wereldoorlog uitvoerde.
Het lespakket bestaat uit een USB-stick met daarop de ingekorte versie van het concert, vier begeleidende lessen en muziekfragmenten. „Er zitten zeker momenten in waarover we getwijfeld hebben of we het wel konden laten zien. Het is wel confronterend, we zijn bepaalde beelden niet uit de weg gegaan, maar we denken niet de leerlingen er trauma’s aan zullen overhouden”, oordeelt Vermaning. „Het is bijzonder om dit te laten zien op een moment dat bevolkingsgroepen elkaar nog steeds naar het leven staan, 75 jaar na de oorlog.”
Met het lespakket komen de makers tegemoet aan de wens van Schelvis dat van generatie op generatie wordt verhaald over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het lespakket wordt donderdag in het Verzetsmuseum in Amsterdam overhandigd aan de kleinkinderen van Schelvis, die zelf al volwassen zijn.
In Sobibór stierven 170.000 mensen, van wie 34.000 Nederlandse Joden. Slechts achttien mensen overleefden het concentratiekamp, onder wie Schelvis.