Verzetsmuseum Amsterdam maakt soep van brandnetels
In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog werd er gezonder gegeten dan daarvoor. Dat hield volgens het Verzetsmuseum in Amsterdam aan tot aan de Hongerwinter.
Aten mensen in de jaren dertig veel vlees en vet en wel 3000 calorieën per dag, in bijvoorbeeld 1942 waren het er zeker 1000 minder. Met veel minder dierlijke producten en veel meer plantaardige was het eetpatroon in feite ook heel modern. En met bijvoorbeeld een bonengehaktbal zaten mensen ook toen al, zij het noodgedwongen en met tegenzin, aan de vleesvervangers.
Het Verzetsmuseum belicht het voedselpatroon van de bezettingsjaren vanaf zaterdag op de expositie ”Eten in oorlogstijd”. Topkoks bedachten op verzoek van het museum een recept met wat er in die donkere periode in de voorraadkast lag. Volgens het Verzetsmuseum kan het „een inspiratie voor de kookliefhebber van nu” zijn.
Tv-kok Pierre Wind kookte een stamppot uit de jaren dertig, om het verschil te laten zien. Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès en Julius Jaspers zijn de koks die kookten met wat er in de oorlog te vinden was. Edwin Florès maakte bijvoorbeeld soep van brandnetels uit het Amsterdamse Vondelpark en Angélique Schmeinck ging met de legendarische bloembollen aan de slag.
De koks kookten een gerecht zoals het toen werd bereid, maar ook zoals ze het nu zelf zouden doen. „Het was eigenlijk verrassend lekker”, zegt samentelster Karlien Metz, die alles proefde. In vijf ‘keukens’ zijn er films over het werk van de koks te zien.