Binnenland

Huishoudelijke zorg naar gemeenten

Gemeenten zijn vanaf 2006 verantwoordelijk voor de organisatie en de verstrekking van huishoudelijke hulp aan de eigen inwoners. Nu is de huishoudelijke zorg via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) geregeld.

Redactie politiek
23 April 2004 23:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

De overdracht van de huishoudelijke zorg is de kern van de Wet maatschappelijke ondersteuning waarmee het kabinet vrijdag op hoofdlijnen heeft ingestemd. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport denkt dat de hulp via de gemeenten efficiënter zal verlopen dan via de zorgkantoren en thuiszorginstellingen. Onder de nieuwe wet vallen ook de maatschappelijke zorg en de hulp aan mensen met een handicap en ouderen. De Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten gaan in de nieuwe wet op.

Voor alle vormen van dienstverlening komt er één loket. Burgers moeten dus vanaf 2006 niet meer naar de zorgverzekeraar voor huishoudelijke hulp, maar naar de gemeente.

Op dit moment overlegt het Rijk met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de hoeveelheid extra geld die gemeenten moeten krijgen. Het gaat niet om een bezuinigingsmaatregel, dus de overheid zal geen korting opleggen.

Ross verwacht dat er op termijn een besparing zal optreden door efficiëntere hulpverlening. Positief vindt de bewindsvrouw in ieder geval dat de uitgaven van de AWBZ minder zullen toenemen.

Voor de gebruikers van de thuiszorg ontstaat er door de overheveling van de zorg naar de gemeenten een groot verschil in rechtszekerheid. Nu is de thuiszorg in de AWBZ een verstrekking op grond van een verzekering. Als iemand thuiszorg nodig heeft, moet deze verstrekt worden, zo heeft de rechter enkele jaren geleden vastgesteld. Als de gemeenten de thuiszorg organiseren is die rechtszekerheid verdwenen en is de cliënt afhankelijk van de regeling die de gemeente heeft. „Het verzekerde recht op zorg hoeft niet te rusten op huishoudelijke hulp”, zo zei Ross vrijdag letterlijk.

De CG-Raad, de belangenbehartiger van gehandicapten en chronisch zieken, ziet grote gevaren in de nieuwe wet. De raad is bang dat de gehandicapten worden overgeleverd aan de luimen van een gemeentebestuur. De ene gemeente zal veel prioriteit geven aan de zorg, zegt de raad, en de andere gemeente zal dit niet doen. Ook de ouderenbonden reageren afwijzend. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid voor de plannen. Naast de regeringspartijen is ook de PvdA onder voorwaarden voor de overheveling van de huishoudelijke hulp naar de gemeenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer