Binnenland

Onderzoek naar hoofdpijndossiers Staphorst wankelt

Het zou goed kunnen dat de gemeenteraad van Staphorst een eerder genomen raadsbesluit om een extern onderzoek te doen naar diverse slepende hoofdpijndossiers betreffende ruimtelijke ordening torpedeert door geen geld beschikbaar te stellen.

Eelco Kuiken
6 October 2016 17:18Gewijzigd op 16 November 2020 07:15
Staphorst. beeld RD, Anton Dommerholt
Staphorst. beeld RD, Anton Dommerholt

Burgemeester Segers en de raadsgriffier in Staphorst vragen de gemeenteraad 68.500 euro voor het houden van een onafhankelijk onderzoek. De doelstelling luidt: „Een gedegen onafhankelijk onderzoek naar het samenspel van raad, college en ambtelijke organisatie rond de zaken waarbij de gemeente en inwoners een conflict hebben.”

Hoofddoel is niet om alle feiten op een rij te zetten, noch om recht te spreken op de inhoud van de conflicten. „Voorop staat het samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie te onderzoeken, met het oogmerk dit te verbeteren”, zo staat het in de stukken.

Het wordt politiek interessant, want het zou kunnen dat de raad die aanvankelijk voor het onderzoek stemde, zich toch tegen het krediet keert en dan gaat het onderzoek niet door. De gemeenteraad stemde op initiatief van de SGP voor de vakantie voor een extern onderzoek. Twee raadsleden die tegen waren, waren er wegens omstandigheden toen niet bij, waardoor een nipte meerderheid van één stem voor het onderzoek was. Ook drie van de vier raadsleden van de ChristenUnie waren tegen. Alleen fractievoorzitter Dik Vedder stemde voor een onderzoek, net als de voltallige SGP-fractie en de PvdA. Dat waren acht stemmen voor en zeven tegen.

Sleutelrol

Een dergelijk onderzoek ligt gevoelig in politiek Staphorst en de meerderheid (als iedereen er is) van de lokale politici is tegen. Als de gemeenteraad voltallig is en de meningen ongewijzigd zijn, is de kans aanwezig dat het krediet er niet komt. Volgens de griffier zou dit heel goed kunnen, omdat elk raadslid vrij is om naar eer en geweten te stemmen. Uit een rondje langs de politieke velden blijkt dat de sleutel voor een meerderheid waarschijnlijk ligt weggelegd voor de verdeelde ChristenUnie-fractie. Als iedereen bij zijn of haar standpunt blijft, komt er geen krediet en dus geen onderzoek.

Staphorst kampt al jaren met hoofdpijndossiers van burgers die strijden tegen de gemeente. Het gaat om ruimtelijke ordeningszaken als bestemmingsplannen of bouwvergunningen. Het zorgt voor talloze rechtszaken, bedreigingen van collegeleden, boze correspondentie, een verziekte sfeer en veel juridische kosten. De gemeente krijgt het maar niet oplost. Staphorst werd in oktober vorig jaar landelijk nieuws doordat een wanhopige boer, die al jaren strijdt tegen de gemeente, met een grote hamer de raadzaal binnenstormde om het college van B en W te lijf te gaan. Het liep maar net goed af.

Rolvastheid

Staphorst is bezig om met hulp van deskundigen en na een intern onderzoek allerlei maatregelen door te voeren, waardoor nieuwe hoofdpijnzaken niet meer mogen ontstaan. Ze kijkt naar dienstverlening en de rollen van de raad, college en ambtenaren worden vastgelegd in een leidraad. Toverwoord hierbij is rolvastheid. College, raad en ambtenaren mogen niet meer door elkaar heen fietsten.

De SGP kwam voor de zomer met een amendement. Ten behoeve van die leidraad moet er volgens de partij eerst een onafhankelijk onderzoek plaatsvinden naar ten minste twee van die slepende hoofdpijndossiers. Het onderzoek duurt vier maanden. Een bedrag werd toen niet genoemd en dus moest er een apart voorstel komen over het geld. Mocht het onderzoek langer duren, dan gaan ook de kosten omhoog. Op 11 en 25 oktober spreekt de raad hierover. Het wordt spannend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer