Tot 3,5 jaar cel voor busoverval Almere
Twee mannen uit Almere zijn veroordeeld tot 3,5 en twee jaar voor een gewapende overval die ze in juni pleegden op een Connexxion-bus in hun woonplaats. De overval was een van de dieptepunten in de reeks incidenten dit jaar met Connexxion-bussen in Almere.
Hoofdverdachte Wesley W. (23) kreeg 3,5 jaar van de rechtbank in Lelystad opgelegd. Hij heeft volgens de rechter de buschauffeur en een passagier met een mes bedreigd. Ook moet hij ook nog ruim 130 openstaande dagen aan voorwaardelijke straffen gaan uitzitten. Medeverdachte Roy O. (30) werd veroordeeld tot twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De slachtoffers ondergaan „veel nadelige gevolgen” van de overval, concludeert de rechtbank. Beide daders moeten dan ook schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. De buschauffeur krijgt bijna 5000 euro, de passagier 500 euro. W. en O. moeten Connexxion een vergoeding van bijna 2000 euro betalen.
In april staakten chauffeurs om zo meer veiligheid in hun bussen af te dwingen. Toen kort na de overval bussen met stenen werden bekogeld, schrapte Connexxion tijdelijk zelfs enkele lijnen in de Kruidenwijk in Almere.
De aanklager eiste eerder tegen de zwijgende W. drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wilde het OM dat hij ruim 120 dagen aan oude voorwaardelijke straffen uitzit. Tegen medeverdachte Roy O. (30) werd 2,5 jaar gevangenisstraf gevorderd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
W. heeft een lang strafblad. Hij lapte in het verleden zo vaak regels en voorwaarden aan zijn laars, dat de reclassering nu geen mogelijkheden ziet voor begeleiding. W. ontkent, maar is herkend op camerabeelden. Ook zijn er belastende, afgeluisterde gesprekken.
Advocaat Ronald Zwiers laat weten dat beide verdachten in hoger beroep gaan. Volgens de raadsman beweert O. dat hij helemaal niet bij de overval is geweest.
Connexxion is blij met het vonnis. Uit de strafmaat blijkt volgens het vervoersbedrijf dat incidenten rond mensen die een publieke taak uitvoeren ernstig worden genomen. „Dat is een goed signaal richting bevolking, reizigers in het openbaar vervoer en mensen die in het publieke domein werken”, aldus een woordvoerder.