Grote steden gaan vrijstaten aanpakken
De vier grote steden gaan ’vrijstaten’ harder aanpakken. Vrijstaten zijn gebieden waar de overheid haar gezag niet of nauwelijks laat gelden.
In overleg met minister Remkes van Binnenlandse Zaken hebben de grote steden afgesproken de wetteloosheid die er in sommige van deze oorden heerst, niet langer te zullen tolereren.
De harde aanpak in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht en in Maastricht moet de basis vormen voor een landelijke aanpak van het probleem. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het de bedoeling dat later ook kleinere steden het gedogen van vrijstaten staken.
Tijdens het overleg donderdagavond hebben betrokkenen verder afgesproken dat de regie van het nieuwe beleid in handen van de gemeente komt. Het Rijk springt alleen bij als er knelpunten optreden. Zo kan het nodig zijn dat een gemeente voor een actie eerst contact zoekt met de Belastingdienst.
Burgemeester Leers van Maastricht bracht tijdens het overleg zijn eigen ervaringen in met de aanpak van woonwagenkampen die zich weinig van de overheid aantrekken. Hij past in zijn gemeente een zero-tolerance-beleid toe op dit soort vrijplaatsen.
De nieuwe aanpak zal deel uitmaken van een interdepartementaal plan van aanpak voor de woonwagenkampen. Aan dat plan wordt nog gewerkt, onder aanvoering van het ministerie van Financiën.
Leers bepleitte bij Remkes ook extra mankracht voor de politie en een mobiel politiekantoor bij De Vinkenslag, het grootste woonwagenkamp van Nederland. Dat de politie vorige week zo lang op assistentie van de ME moest wachten bij de blokkade van de A2, vindt hij beschamend. Dat mag niet nog eens gebeuren, aldus Leers.
Leers wil daarom binnen een maand 25 extra politiemensen die voor directe inzet paraat zijn in Maastricht. Die moeten zeker een halfjaar beschikbaar zijn. Dit omdat de burgemeester „in het belang van Nederland” de sanering van De Vinkenslag nu zo snel mogelijk wil doorzetten.