PvdA Ede pleit voor vaste opvanglocaties in Nederland
Nederland kan de opvang van mensen in nood beter structureel regelen door daarvoor verspreid over het land vaste locaties aan te wijzen. Die suggestie doet de afdeling Ede van de PvdA.
Zij reageert daarmee op het bericht van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) eerder deze week dat drie beoogde asielzoekerscentra in Ede en Lunteren op dit moment niet nodig zijn.
Vorig jaar november leidde een plan voor de opvang van 600 asielzoekers op een recreatiepark in het centrum van Otterlo tot grote weerstand in het dorp, dat tot de gemeente Ede behoort. Binnen enkele dagen verdween het voornemen van tafel. „De mislukte poging was een harde les. Het heeft ons vooral geleerd dat zelfs bij hoge nood zulke gevoelige zaken niet te snel geregeld kunnen worden. En bovenal dat de inwoners er vanaf dag één bij betrokken moeten worden”, aldus raadslid Rasit Görgülü op de internetsite van de PvdA-afdeling.
Nog dezelfde maand liet de gemeente weten dat ze met het COA in gesprek was over opvang in meerdere kleinschalige locaties. Een uitgebreide lijst van mogelijkheden werd in januari teruggebracht tot zes zogenoemde ‘kansrijke’ plekken. In april stemde de gemeenteraad in met de komst van 900 vluchtelingen op drie locaties: voormalig zorgcentrum De Klinkenberg (400) en camping De Braamhorst (300) in Ede en recreatiepark De Goudsberg (200) in Lunteren. Vooral de locatie in Lunteren riep bij omwonenden verzet op.
Maandag maakte het COA bekend dat het verwacht dat er met de bestaande locaties in ieder geval tot eind 2017 voldoende opvangcapaciteit is. Als reden werd genoemd dat de toestroom van vluchtelingen naar Nederland is afgenomen. „Deels begrijpelijk”, meent PvdA’er Görgülü. „We zien echter graag dat de opvang voor ontheemden in onze samenleving wordt geborgd. We weten allemaal dat de vraag naar opvang opeens weer explosief kan toenemen: doordat elders in Europa gestrande mannen, vrouwen en kinderen alsnog naar Nederland komen of doordat rampen in ons land of daarbuiten mensen van huis en haard verdrijven.”
„Nederland kan zich veel beter structureel op dit soort vraagstukken voorbereiden”, aldus Görgülü. „Concreet stellen we voor dat verspreid over het land gebouwen en/of gronden worden aangewezen als opvanglocatie voor grote groepen mensen. Niet alleen voor vluchtelingen, zoals nu, ook voor mensen die in verband met een natuurramp of andere ellende in groten getale opgevangen moeten worden.”
Volgens Görgülü biedt de voorgestelde aanpak veel voordelen. „De locaties kunnen in alle rust en met oog voor alle betrokkenen vastgesteld worden. Ze kunnen snel in gebruik genomen worden en de (totale) capaciteit kan flexibel aangepast worden.”