Binnenland

Vaker afwijking aan zaadbal bij baby door schadelijke stoffen

Steeds meer pasgeboren jongetjes hebben een afwijking aan de geslachtsorganen en ook komt bij mannen vaker zaadbalkanker voor. „Belangrijkste oorzaak zijn schadelijke stoffen in het milieu.”

Redactie wetenschap
21 September 2016 15:11Gewijzigd op 16 November 2020 06:44
De milieuorganisatie WECF protesteert tegen speelgoed waarin chemische stoffen als cadmium en weekmakers van plastics in zijn verwerkt.  In Rotterdam kwamen artsen en wetenschappers woensdag bijeen op een congres om te spreken over de teruglopende kwalite
De milieuorganisatie WECF protesteert tegen speelgoed waarin chemische stoffen als cadmium en weekmakers van plastics in zijn verwerkt. In Rotterdam kwamen artsen en wetenschappers woensdag bijeen op een congres om te spreken over de teruglopende kwalite

Dat zei uroloog dr. Gert Dohle van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam woensdagmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. De kwaliteit van sperma wordt daardoor uiteindelijk minder en dat kan later vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. „Als deze trend doorzet, zijn er uiteindelijk nog maar weinig paren die op natuurlijke wijze kinderen kunnen krijgen. Maar dat is gelukkig nog ver weg.”

Niet alleen het aantal zaadcellen neemt af, de overige spermacellen vertonen ook vaker afwijkingen. „Soms zien we spermacellen met een gebroken staart of met twee kopjes. Die kunnen geen eitje bevruchten”, aldus Dohle woensdagmorgen in het AD.

Vierhonderd artsen en wetenschappers buigen zich woensdag op een internationaal congres in Rotterdam over de vraag waarom het zaad van westerse mannen in kwaliteit achteruitgaat.

Volgens Dohle, organisator van het congres, is jarenlang gedacht dat te strakke onderbroeken, laptops op schoot, gebruik van alcohol en roken funest zijn voor de kwaliteit van het sperma. De laatste twee factoren spelen zeker een rol, zegt Dohle, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het al vroeg in de zwangerschap misgaat, wanneer de mannelijke geslachtsorganen zich ontwikkelen.

Het vermoeden bestaat dat vrouwen bepaalde chemische stoffen die ze binnenkrijgen in de baarmoeder doorgeven aan hun ongeboren kind.

Vooral week­makers in plastics zijn een probleem. Die zitten bijvoorbeeld in plastic flesjes waar baby’s uit drinken, plastic verpakkingsmaterialen van etens­waren en in bakjes van magnetron­maaltijden. „Als je zo’n maaltijd opwarmt, komen de schadelijke stoffen in het eten terecht.”

Dohle wijst ook op de mogelijke rol van restanten van pesticiden in drinkwater. „Die stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen uiteindelijk via de placenta bij de foetus terecht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer