Raad voor Cultuur bepleit meer omroep–onderzoek
De Raad voor Cultuur adviseert staatssecretaris Van der Laan (Media) een nieuw onderzoek te beginnen naar de taken van de publieke omroep in de toekomst. Na een anderhalf jaar durende studie van de visitatiecommissie Rinnooy Kan blijven nog steeds veel vragen over de omroep onbeantwoord. Dat heeft de Raad voor Cultuur donderdag geschreven aan de staatssecretaris in reactie op het rapport–Rinnooy Kan.
Dat stuk van de visitatiecommissie toonde aan dat de afzonderlijke omroepen redelijk tot goed presteren, maar dat ze nauwelijks bereid zijn tot samenwerken in het overkoepelende orgaan Publieke Omroep (PO). Volgens Rinnooy Kan, en ook volgens de raad, moet daar snel verbetering in komen.
Het wetenschappelijk bureau van het CDA presenteerde woensdag een rapport over hetzelfde onderwerp. Over het omroepbestel zijn in het verleden al talloze rapporten verschenen, maar volgens de raad kan daar nog wel een drie jaar durend onderzoek bij.
Rinnooy Kan concludeert dat de raad van bestuur PO meer instrumenten moet krijgen om leiding te geven aan de afzonderlijke omroepen. In een eerste reactie gaf Van der Laan aan het daarmee eens te zijn. Het CDA wil overigens de afzonderlijke zendgemachtigden meer macht geven.
De visitatiecommissie heeft haar aanbevelingen opgesplitst in twee delen. In het eerste deel staan plannen die op korte termijn kunnen worden gerealiseerd. Als die geen effect sorteren is een plan voor de lange termijn bedacht. De raad vindt dat vreemd. „Gezien de analyse van de visitatiecommissie lijkt het logischer de korte termijn en het toekomstmodel in elkaars verlengde te presenteren. De aanbevelingen voor de korte termijn laten zich immers eenvoudig lezen als een eerste stap naar een toekomstmodel."
In 2010 wordt, op basis van de Concessiewet, opnieuw gekeken welke omroepen een uitzendlicentie krijgen en welke mogelijk niet. Het rapport van een volgende visitatiecommissie zal in 2009 uitkomen, maar dat is te laat voor eventuele ingrijpende veranderingen in 2010. Daarom wil de raad nu het omroepbestel (laten) onderzoeken. „Voorgestelde veranderingen, zoals een andere samenstelling van de raad van toezicht (omroepvoorzitters), kosten veel tijd. Zeker als deze belangrijke wetswijzigingen vereisen", schrijft de raad.