Kamer heeft moeite met plannen kinderopvang
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft moeite met de plannen van minister De Geus (Sociale Zaken) voor de kinderopvang. De bewindsman wil vanaf 2008 niet meer bijspringen als werkgevers weigeren een aandeel in de kosten leveren. PvdA, SP, GroenLinks, LPF, D66 en ChristenUnie willen dat hij dat wel doet.
Volgens de nieuwe Wet basisvoorziening kinderopvang, die vandaag en morgen door de Tweede Kamer wordt behandeld, betalen overheid, werkgever en werknemer elk een derde deel van de kinderopvangkosten die de werknemer maakt. Oorspronkelijk wilde minister De Geus werkgevers verplichten die bijdrage te leveren, maar daar zag hij onder druk van de Kamer van af.
De PvdA-fractie poogde vandaag alsnog van de minister gedaan te krijgen dat de werkgeversbijdrage verplicht wordt gesteld. Zij kreeg daarvoor steun van coalitiepartij D66. Andere partijen -CDA, VVD, LPF, ChristenUnie en SGP- zijn het eens met De Geus dat de werkgeversbijdrage een zaak is die aan CAO-onderhandelingen moet worden overgelaten.
Het CDA is eventueel bereid de werkgeversbijdrage verplicht te stellen, mocht in de toekomst blijken dat meer dan 10 procent van de werkgevers blijft weigeren de bijdrage te leveren. Blijft minister De Geus morgen vasthouden aan de niet-verplichte werkgeversbijdrage, dan wil de PvdA het kabinet dwingen de gedupeerde werknemers te blijven compenseren.
De PvdA krijgt daarvoor waarschijnlijk steun van een krappe meerderheid. D66, LPF, SP en GroenLinks vinden dat De Geus voor de ongeveer 25 miljoen euro die daarmee gemoeid is, zijn hand niet moet omdraaien. De ChristenUnie bepleitte vandaag compensatie voor in ieder geval werknemers die minder verdienen dan een modaal inkomen.
De ChristenUnie vreest dat vooral grote gezinnen getroffen zullen worden wanneer minister De Geus niet meer bijspringt als de werkgever het laat afweten. De partij verwacht dat werkgevers hun bijdrage zullen beperken tot de oudste twee kinderen. De SGP zegt juist „met voldoening” kennis te hebben genomen van De Geus’ voornemen te stoppen met de compensatieregeling.
SGP-kamerlid Van der Vlies liet minister De Geus weten dat hij sowieso „fundamentele kritiek” heeft op „langdurige opvang van kinderen als zodanig.” Zijn ChristenUnie-collega Huizinga verklaarde niet tegen het fenomeen te zijn, maar het wel opvallend te vinden dat „het streven naar arbeidsparticipatie van beide ouders hogere prioriteit heeft dan het honoreren van de keuzevrijheid van de ouders.”
Eensgezind pleitten beide partijen voor een kindgebonden budget voor iedere ouder, die dan zelf kan kiezen of hij het geld uitgeeft aan kinderopvang dan wel thuisblijft om zelf voor de kinderen te zorgen. Ze herinnerden minister De Geus aan zijn uitspraak in deze krant dat hij daar ook veel voor voelt. Tot teleurstelling van CU en SGP heeft hij het echter nog niet in het wetsvoorstel opgenomen.
Net als veel andere partijen hebben ChristenUnie en SGP er moeite mee dat De Geus in 2007 ook de kwaliteitseisen voor kinderopvangcentra wil loslaten. Ook de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), de Consumentenbond en ambtenarenbond Abvakabo FNV zijn daartegen. Zij demonstreerden dinsdag tegen de nieuwe wet en boden de Tweede Kamer een petitie met bezwaren aan.
Voornaamste bezwaar van de bonden is dat de kinderopvang voor veel ouders onbetaalbaar wordt en dat de kwaliteit achteruit zal hollen. Ze verwachten dat de groepen te groot worden en dat het schrappen van allerlei regels en versoepeling van de controle zal leiden tot grotere veiligheids- en hygiënerisico’s.
Tot nog toe bestaat er voor de kinderopvang een wirwar van voornamelijk gemeentelijke financieringsregelingen. Het werknemersdeel en het overheidsdeel in de opvangkosten worden door minister De Geus overigens naar rato van het inkomen van de desbetreffende werknemer verrekend.